Οι ειδικοί αποφάνθηκαν: Οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες χωρίς παιδιά ή σύζυγο

Οι άνδρες επωφελούνται περισσότερο από τον γάμο, επισημαίνει Βρετανός καθηγητής.

Ισως να το υποψιαζόστασαν ήδη, αλλά τώρα η επιστήμη έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι οι άγαμες και άτεκνες γυναίκες είναι η πιο ευτυχισμένη υποομάδα του πληθυσμού.Και είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο τις παντρεμένες ή/και μητέρες, σύμφωνα με τον κορυφαίο ειδικό επί του θέματος.

Μιλώντας στο φεστιβάλ Hay το Σάββατο, ο Πολ Ντόλαν, καθηγητής της επιστήμης της συμπεριφοράς στο London School of Economics, δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι παραδοσιακοί δείκτες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της επιτυχίας δεν σχετίζονται με την ευτυχία - ιδιαίτερα με τον γάμο και την ανατροφή των παιδιών, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

«Οι έγγαμοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλες υποομάδες του πληθυσμού, αλλά μόνο όταν ο/η σύζυγός τους βρίσκεται στο δωμάτιο και τους ρωτάει κάποιος πόσο ευτυχισμένοι είναι. Οταν ο σύντροφος δεν είναι παρών: γα*****α άθλιο (απαντούν)» αναφέρει με αρκετή δόση χιούμορ ο Ντόλαν.

Και συνεχίζει: «Το μόνο που έχω να πω είναι το εξής αν είσαι άνδρας, θα πρέπει πιθανώς να παντρευτείς. αν είσαι γυναίκα, μην κάνεις τον κόπο».

Οι άνδρες επωφελήθηκαν από το γάμο επειδή ηρέμησαν, σύμφωνα με τον ειδικό στο επίμαχο θέμα. «Παίρνουν λιγότερα ρίσκα, κερδίζουν περισσότερα χρήματα στην εργασία και ζουν λίγο περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες πεθαίνεουν νωρίτερα από ότι αυτές που δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Η υγιέστερη και πιο υγιής υποομάδα του πληθυσμού είναι οι γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ή δεν είχαν παιδιά» επισημαίνει.

Παρά τα οφέλη ενός τέτοιου τρόπου ζωής για τις γυναίκες, ο Ντόλαν λέει πως η επικρατούσα αντίληψη ότι ο γάμος και τα παιδιά αποτελούν παράγοντες επιτυχίας μπορεί να οδηγήσει κάποιες γυναίκες να αισθάνονται δυστυχισμένες επειδή στιγματίζονται κοινωνικά.

Πηγή: Guardian