Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία στο Κίεβο εν μέσω φόβων για ρωσική εισβολή

Τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής και διπλωματικής σκηνής είναι στραμμένα στον νέο κύκλο επαφών μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.
Αμερικανοί στρατιώτες
Αμερικανοί στρατιώτες
Getty

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μη βασικό προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο να την εγκαταλείψει, εν μέσω φόβων για μια επικείμενη επίθεση της Μόσχας. Εντωμεταξύ, τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής και διπλωματικής σκηνής είναι στραμμένα στον σημερινό, νέο κύκλο επαφών μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναζητούν έδαφος αποκλιμάκωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε επίσης ότι θα μιλήσει με τον Σεργέι Λαβροφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, το Σάββατο, για να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις που έχει παρατάξει στις τρεις πλευρές της Ουκρανίας και να συμμετάσχει στη διπλωματική συζήτηση ώστε να επιλυθεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ασφάλεια στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Βρισκόμαστε στο σημείο που μια ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, αν το αποφασίσει ο Πρόεδρος Πούτιν», είπε ο κ. Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους το Σάββατο στα Φίτζι, σε μια εβδομαδιαία περιοδεία στον Ειρηνικό.

Το υπουργείο είχε νωρίτερα διατάξει τις οικογένειες των υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την χώρα. Ωστόσο είχε αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του μη βασικού προσωπικού την απόφαση να φύγουν. Τα νέα μέτρα που αφορούν το προσωπικό έρχονται τη στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις προειδοποιήσεις της για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν το θέμα δημόσια, δήλωσαν ότι ένας περιορισμένος αριθμός διπλωματών των ΗΠΑ ενδέχεται να μεταφερθεί στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να διατηρήσουν διπλωματική παρουσία στη χώρα.

Που έχει αναπτυχθεί στρατός

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει άλλους 3.000 μάχιμους στρατιώτες στην Πολωνία για να ενταχθούν στους 1.700 που ήδη συγκεντρώνονται εκεί σε μια επίδειξη της αμερικανικής δέσμευσης προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που ανησυχούν για την προοπτική εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πρόσθετοι στρατιώτες θα αναχωρήσουν από τη θέση τους στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας τις επόμενες δύο ημέρες και θα πρέπει να βρίσκονται στην Πολωνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας, ο οποίος παρείχε τις πληροφορίες βάσει των βασικών κανόνων που ορίζει το Πεντάγωνο. Οι στρατιώτες ανήκουν σε μια ταξιαρχία πεζικού της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Η αποστολή τους είναι να εκπαιδεύσουν και να αποτρέψουν εκκίνηση σύρραξης, και όχι να συμμετέχουν σε μάχες στην Ουκρανία.

Εκτός από τα στρατεύματα των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στην Πολωνία, περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που εδρεύουν στη Γερμανία οδεύουν προς στη Ρουμανία σε μια παρόμοια ειρηνευτική αποστολή προς τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Επίσης, 300 στρατιώτες της μονάδας του αρχηγείου του 18ου Αερομεταφερόμενου Σώματος έχουν φτάσει στη Γερμανία.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ήδη περίπου 80.000 στρατιώτες σε όλη την Ευρώπη σε μόνιμους και περιφερειακούς σταθμούς.