ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2020 15:28 EEST

Οι τακτικές «Άγριας Δύσης» των ΗΠΑ για την αγορά ιατρικών εφοδίων προκαλούν την οργή των συμμάχων της

Η Γερουσία του Βερολίνου ωστόσο αποσύρει τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ κατάσχεσαν μάσκες που προορίζονταν για την αστυνομία της πόλης.

ASSOCIATED PRESS

Από την Ευρώπη μέχρι τη Νότια Αμερική, σύμμαχοι των ΗΠΑ διαμαρτύρονται για τις τακτικές «Άγριας Δύσης» όσον αφορά την πλειοδοσία ή το μπλοκάρισμα φορτίων που προορίζονται για αγοραστές οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για ζωτικής σημασίας ιατρικά εφόδια.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι λένε, σύμφωνα με το Reuters, πως οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ πάνω από την τιμή της αγοράς για ιατρικού επιπέδου μάσκες και σε μερικές περιπτώσεις κερδίζουν συμβόλαια πλειοδοτώντας ακόμη και αφού Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πιστέψει πως έχουν κλείσει τη συμφωνία, ενώ ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε επίσης ένα παρόμοιο επεισόδιο.

«Τα χρήματα δεν έχουν σημασία γι′ αυτούς. Πληρώνουν όσο-όσο επειδή είναι απελπισμένοι», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον συντηρητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε: «Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε κίνηση και έχουν μαζί τους πολλά χρήματα».

Πάντως επισήμως η Γερουσία του Βερολίνου απέσυρε εν μέρει τις κατηγορίες της κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι «κατάσχεσε» φορτίο με υγειονομικές μάσκες που προορίζονταν για την Αστυνομία της πόλης, ενώ αυτό βρισκόταν στην Ταϊλάνδη, καθ′ οδόν προς την Γερμανία. Ενώ κατηγορηματικά διαψεύδει τις κατηγορίες η αμερικανική πλευρά. 

Σε νέα ανακοίνωσή της, η Γερουσία του Βερολίνου διευκρινίζει ότι η παραγγελία δεν είχε γίνει τελικά στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία 3Μ στην Κίνα, αλλά σε κάποια γερμανική εταιρία λιανικής πώλησης και ότι τώρα ερευνάται σε ποιο σημείο εξαφανίστηκε το φορτίο, το οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ.

Αφότου ο ιός καταγράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη της περυσινής χρονιάς στη Κίνα, η πανδημία επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Κυβερνήσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και αλλού προσπαθούν απεγνωσμένα να συγκεντρώσουν εφόδια για το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους πολίτες.

Τώρα, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο στον κόσμο και τον ιό να επεκτείνεται με ταχύτητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ανταγωνισμός για πολύτιμα αποθέματα εντείνεται περαιτέρω.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική κυβέρνηση συνιστά τώρα στους Αμερικανούς, αν θέλουν, να καλύπτουν το πρόσωπό τους με ύφασμα για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, όμως η οδηγία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δεν συνιστά να φοράει ο κόσμος μάσκες ιατρικού επιπέδου.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι υπογράφει εντολή να σταματήσει η εξαγωγή μασκών N95, που παρέχουν ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα και άλλου αμερικανικού ιατρικού εξοπλισμού.

Η εισηγμένη στις ΗΠΑ πολυεθνική εταιρεία 3M Co ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο Λευκός Οίκος τη διέταξε να σταματήσει όλες τις αποστολές στον Καναδά και τη Λατινική Αμερική αναπνευστήρων που κατασκευάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις ”σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες” που η 3M επισημαίνει πως θα υπάρξουν.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε πως η διακοπή της ροής εξοπλισμών μέσω των συνόρων θα ήταν ένα «λάθος» που θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ, επισημαίνοντας πως επαγγελματίες της υγείας του Καναδά πηγαίνουν καθημερινά για δουλειά στο Ντιτρόιτ.

Η υπόθεση της Γερμανίας αφορούσε σε μια παραγγελία για 200.000 μάσκες, που προορίζονταν για τη Γερμανία, και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του «υπουργού» Εσωτερικών της πόλης του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ, διοχετεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια «πράξη σύγχρονης πειρατείας».

Η δήλωση έγινε την Παρασκευή, με τον Γκάιζελ να ανέφερε πως το φορτίο «κατασχέθηκε» στην Μπανγκόκ. «Ακόμη και σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι Άγριας Δύσης», είπε.

Ωστόσο το Σάββατο το γραφείο του έκανε πίσω λέγοντας ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να αποσαφηνίσει πώς οι μάσκες, οι οποίες είχαν παραγγελθεί από γερμανική εταιρεία χονδρικής, και όχι από τον αμερικανό κατασκευαστή 3M, δεν κατέληξαν στη χώρα για την οποία προορίζονταν.

Εκπρόσωπος της 3M δήλωσε στο Reuters πως δεν έχει στοιχεία ότι προϊόντα της κατασχέθηκαν.

Ερωτηθείς το Σάββατο από το Reuters γι′ αυτές τις 200.000 μάσκες, ο Τραμπ δήλωσε πως «δεν υπήρξαν πράξεις πειρατείας».

Πάνω από την τιμή της αγοράς

Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στην 3M να σταματήσει όλες τις αποστολές στην Καναδά και τη Λατινική Αμερική αναπνευστήρων που κατασκευάζει στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η 3M έκανε λόγο για «σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις».

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δήλωσε στο Reutersπως αμερικανικές εταιρίες και η κυβέρνηση πληρώνουν πάνω από την τιμή της αγοράς για πολλούς από τους εξοπλισμούς που αγοράζουν στο εξωτερικό.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν «μέχρι να έχουμε υπερβολικά πολλά» και μπορεί να εξακολουθήσουν να αναζητούν προστατευτικό εξοπλισμό στο εξωτερικό μέχρι τον Αύγουστο.

«Πήραμε όσον περισσότερο εξοπλισμό μπορούσαμε», δήλωσε ο Αξιωματούχος.

Η Λία Κρέιγκερ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA), της υπηρεσίας που συντονίζει την αναζήτηση ιατρικών εφοδίων στο εξωτερικό, δήλωσε πως οι καταστροφές συχνά οδηγούν σε αυξήσεις τιμών ορισμένων αγαθών. «Αυτό απλώς συμβαίνει», υποστήριξε.

Στη Βραζιλία, ο υπουργός Υγείας Λουίς Ενρίκε Μαντέτα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Κίνα ακύρωσε παραγγελίες για εξοπλισμούς που είχε κάνει η Βραζιλία, όταν η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε περισσότερα από 20 φορτηγά αεροπλάνα στη χώρα για να αγοράσει τα ίδια προϊόντα.

«Πολλές από τις αγορές μας, τις οποίες περιμέναμε να ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε να εφοδιάσουμε, απορρίφθηκαν», είχε δηλώσει ο υπουργός σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη.

Την Πέμπτη, ο Μαντέτα δήλωσε πως η Βραζιλία κατάφερε τελικά να παραγγείλει εξοπλισμό ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και θα παραδοθεί σε 30 ημέρες.

Μετρητά στο χέρι

Μια δεύτερη γερμανική πηγή που απασχολούνταν από εταιρεία που τώρα βοηθάει την κυβέρνηση της Μέρκελ να παραγγείλει μάσκες, δήλωσε πως η κρίσιμη καμπή ήταν το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαρτίου και το συνέδεσε με την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην αγορά.

Τα συμβόλαια δεν είναι πλέον εγγυημένο ότι θα εκπληρωθούν, δήλωσε η πηγή προσθέτοντας: «Η ζήτηση είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά».

Στη Γαλλία, τρεις περιφερειάρχες σκιαγράφησαν μια παρόμοια εικόνα. Ο Ζαν Ροτνέ δήλωσε πως διεξάγει διαρκή αγώνα για να εξασφαλίσει πως παραγγελίες για μάσκες θα φθάσουν στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, όπου πρωτοεκδηλώθηκε η επιδημία, πριν επεκταθεί δυτικά προς το Παρίσι.

Ο ίδιος δήλωσε πως φορτία αλλάζουν χέρια την τελευταία στιγμή.

«Στις πίστες αεροδρομίων, οι Αμερικανοί βγάζουν τα μετρητά τους και πληρώνουν τριπλάσια ή τετραπλάσια απ′ αυτά που έχουμε προσφέρει», δήλωσε ο Ροτνέ στον ραδιοσταθμό RTL France.

Η ομόλογος του Ροτνέ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η Βαλερί Πεκρές, δήλωσε πως ηττήθηκε σε μια παραγγελία από μια χώρα με βαθιές τσέπες, αν και δεν κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Βρήκαμε προμήθειες πριν από λίγες ημέρες, όμως δεν καταφέραμε να τις αγοράσουμε επειδή άλλοι πλειοδότησαν», δήλωσε η Πεκρές την Παρασκευή στον ραδιοσταθμό Franceinfo. ”Ήταν έτοιμοι να πληρώσουν τρεις φορές την τιμή της αγοράς”.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχει τις πληροφορίες. Ωστόσο ένας αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες ότι μπορεί να αναληφθεί δράση.

«Είναι οι δυνάμεις της αγοράς», λέει ο αξιωματούχος αυτός. «Αυτός που πληρώνει περισσότερα παίρνει το έπαθλο».