Οι βρισιές γίνονται ευρύτερα αποδεκτές, ισχυρίζονται οι γλωσσολόγοι

Οι άνθρωποι συνήθως βρίζουν σε περιστασιακές συζητήσεις για να εκφράσουν την έκπληξή τους.
Angry young man talking on the phone
Angry young man talking on the phone
Elisaveta Ivanova via Getty Images

Το να βρίζεις την ώρα που μιλάς, έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτή τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επειδή χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εργαλείο της καθημερινότητας, παρά για να προσβάλλει άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τους γλωσσολόγους.

Οι λέξεις «fuck» (γαμώτο) και «shit» (σκ@τά), οι δύο πιο συχνές βρισιές στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιούνται πλέον απλά και μόνο για έμφαση, παρά ως εργαλείο προσβολής, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς ερευνητές, αναφέρει ο Guardian.

Sergio Mendoza Hochmann via Getty Images

Αυτή η διευκρίνιση γίνεται με αφορμή το επεισόδιο με πρωταγωνίστρια την παρουσιάστρια του BBC Mishal Husain η οποία χρησιμοποίησε μια βρισιά επτά φορές σε λιγότερο από ένα λεπτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον υπουργό Εσωτερικών, ΤJames Cleverly, για να τον ρωτήσει αν όντως εκείνος χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη προκειμένου να περιγράψει το σχέδιο απέλασης ορισμένων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Ο δρ.Robbie Love, λέκτορας Αγγλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «η βωμολοχία όπως και όλη η χρήση της γλώσσας, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πλαίσιο και τα συμφραζόμενα. Το τι κάνεις με τη λέξη και οι διάφορες λειτουργίες της είναι αυτά που την κάνουν αποδεκτή σε μια συζήτηση».

Ο Love σημείωσε ότι οι άνθρωποι συνήθως βρίζουν σε περιστασιακές συζητήσεις για να εκφράσουν την έκπληξή τους, να προκαλέσουν χιούμορ, να δείξουν αλληλεγγύη στους συνομηλίκους τους ή απλά να βρίσουν κάποιον.

Ωστόσο, η Husain δεν έκανε τίποτα από αυτά, είπε. «Αντίθετα, αναφέρεται στη λέξη που ο Cleverly φέρεται να χρησιμοποίησε και ρωτάει αν την είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα έλεγα ότι είναι πιο πιθανό να θεωρηθεί αποδεκτή, παρά αν ξαφνικά έλεγε στο τέλος της αφήγησης «λοιπόν, αυτό ήταν ένα σωρό μ@@@@ίες, έτσι δεν είναι;». Η επιλογή να πει τη βρισιά ίσως να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για να ταρακουνήσει τον Cleverly. Δεν είμαι σίγουρος αν κάποιος θα προσβαλλόταν πραγματικά ακούγοντας αυτή τη λέξη σε αυτό το πλαίσιο» πρόσθεσε.

Ο Love , ο οποίος έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με τις τάσεις της βρισιάς στις ανεπίσημες συζητήσεις, τις δεκαετίες 1990 - 2010 και τη χρήση της λέξης fuck μεταξύ των Βρετανών εφήβων, δήλωσε ότι οι περισσότερες βρισιές γίνονται λιγότερο ταμπού, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τις χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.

Ο ακαδημαϊκός πρόσθεσε ότι αυτή η χρήση της βωμολοχίας συμβαίνει πολύ περισσότερο τώρα απ′ ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες.«Αυτό είναι μια καλή απόδειξη ότι η συγκεκριμένη σημασία της λέξης αυτής υποχωρεί, επειδή όταν οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν, το κάνουν χωρίς κάποιο κακό κίνητρο».

Ο Yehuda Baruch, καθηγητής μάνατζμεντ στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι η έρευνά του με επαγγελματίες όπως δικηγόρους, γιατρούς και ανώτερα στελέχη διαπιστώνει ότι η βρισιά χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ομαδικής συνοχής, ανακούφισης από το άγχος και για να υπογραμμίσουν ένα συγκεκριμένο σημείο.

Ο Baruch είπε ότι η λέξη F χρησιμοποιήθηκε από τον Elon Musk σε συνέντευξή του στη σύνοδο κορυφής DealBook των New York Times, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την προσοχή του κοινού.

«Είμαι βέβαιος ότι η Mishal το έκανε επειδή ήθελε να τονίσει το θέμα, ώστε να την ακούσουν όλοι. Πριν από 40 χρόνια, δεν θα το έκανε ποτέ. Αλλά δυστυχώς, είναι αποτελεσματικό. Αυτή είναι η νέα γλώσσα και πρέπει να ζήσουμε με αυτή» κατέληξε.

Δημοφιλή