Οικονόμου: Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια

Οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο, θα έχουν τους περιορισμούς των ανεμβολίαστων.
Eurokinissi

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου για το πως διατίθενται οι ΜΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια», συμπληρώνοντας ότι είναι αδιανόητο για την κυβέρνηση να υπάρχουν διαχωρισμοί, ότι αυτά που ακούστηκαν προσβάλουν τους υγειονομικούς και δηλητηριάζουν ένα ήδη τεταμένο κλίμα και κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη για να δώσει εξηγήσεις για όσα υποστήριξε.

Επίσης ο Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ότι όποιος πολίτης άνω των 60 δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο από τη δεύτερη δόση, από τη Δευτέρα 13 του μήνα θα έχει τους περιορισμούς που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί – Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών από 5-11

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88.000 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.

«Σημειώνεται ότι από αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τους. Στη πρώτη φάση θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποσταλούν κινητά συνεργεία», συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ισχύσει και την εορταστική περίοδο, ανακοίνωσε επίσης ο κ. Οικονόμου ενώ εστίασε στην σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσησης από τον κορονοϊό και ιδίως στον εντοπισμός ασυμπτωματικών κρουσμάτων. «Γι’ αυτό χορηγείται από τις 6 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου ένα δωρεάν self test σε όλους εμβολιασμένους και μη, έτσι ώστε ο καθένας να ξέρει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και, αν νοσεί, να απομονωθεί για να μην μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, θέτοντάς σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον του», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυστηρές ποινές για όσους δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία των σχολείων αλλά και στις συνέπειες που θα έχουν όσοι κρατούν τα παιδιά μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα. «Σχετικά με τα σχολεία, θα ήθελα να σημειώσω ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία κατά περίπου 1.000. Αυτή τη στιγμή μόλις 15 τμήματα από τα 85.000 είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%. Υπογραμμίζεται ότι οι προφάσεις που επικαλούνται κάποιοι για να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από την εκπαίδευση και το σχολείο είναι απαράδεκτες. Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε χθες νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του νοσηρού αυτού φαινομένου με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτή τη διάταξη και για μια ακόμη φορά κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στο όνομα της άγρας ψήφων βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης των ανατιμήσεων

Τέλος, στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαδίμηρο Πούτιν και στο γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε κάποια συμφωνία για προμήθεια φθηνότερου φυσικού αερίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο βάζει του οποίου γίνονται οι συνεννοήσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom, ενώ σχετικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι καταναλωτές να έχουν στήριξη και να δουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα των ανατιμήσεων στην τσέπη τους.

Δημοφιλή