ΤΟ BLOG
07/01/2018 09:01 EET | Updated 07/01/2018 09:01 EET

Όλα όσα θα ήθελα να ξέρω πριν το ταξίδι μου στην Κούβα

IT GIRL
Βόλτα στην Αβάνα

Αν βρεθείτε ποτέ στην Κούβα, σημασία έχει να την εξερευνήσετε και να αποκτήσετε τις δικές σας εμπειρίες. Για να είστε απόλυτα έτοιμοι, σήμερα μοιράζομαι μαζί σας “όλα όσα θα ήθελε να ξέρω πριν το ταξίδι μου”. Η ιδέα, βέβαια, δεν ήταν ακριβώς δική μου, αφού την πήρα -και μετέφρασα- από το blog two blue passoports, το οποίο και η ίδια συμβουλεύτηκα πριν πάω.

Η καλύτερη περίοδος για ταξίδι στην Κούβα είναι δυστυχώς ζήτημα καιρού. Από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές, αλλά υπάρχει κίνδυνος για τυφώνες. Η ξηρή περίοδος, όμως, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο με θερμοκρασίες που κυμαίνονται έως τους 30°C κι ελάχιστες βροχοπτώσεις είναι ιδανική!

IT GIRL
Αν βρεθείτε ποτέ στην Κούβα, σημασία έχει να την εξερευνήσετε και να αποκτήσετε τις δικές σας εμπειρίες.

1. Πριν φτάσετε:

-Για να πάτε στην Κούβα, ΝΑΙ, χρειάζεστε ταξιδιωτική visa. Εκδίδεται σχεδόν άμεσα από την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα και κοστίζει 23 ευρώ. Για να βγάλετε visa, χρειάζεται να προϋπάρχει μια ταξιδιωτική ασφάλιση με ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη στο εξωτερικό.

-ΌΧΙ, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Αθήνα, ανάλογα με την τιμή και τη διάρκεια πτήσης -να είστε προετοιμασμένοι για πολλές ώρες στον αέρα-, οι εναλλακτικές είναι πολλές. Η Ισπανία, πάντως, είναι ένας καλός ενδιάμεσος σταθμός.

-ΝΑΙ, να μείνετε σε casa particular ή Airbnb, είναι ασφαλές, οικονομικό και θα έρθετε σε άμεση επαφή με τους ντόπιους. Αν δεν είστε ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, θα βρείτε εύκολα που να μείνετε κάνοντας αναζήτηση για καταλύματα στο διαδίκτυο. Οι συστάσεις φίλων και γνωστών πάντα βοηθούν.

IT GIRL
Εμείς μείναμε σε Casa Particular.

-ΌΧΙ, οι πιστωτικές ή χρεωστικές σας κάρτες δεν λειτουργούν. Καλό είναι να έχετε πάνω σας αρκετά μετρητά, τα οποία θα αλλάξετε στο τοπικό νόμισμα μόλις φτάσετε στην Κούβα (στο αεροδρόμιο). Η ισοτιμία CUC (pesos convertibles – τουριστικό νόμισμα) με το ευρώ είναι σχεδόν ένα προς ένα. Στην πόλη υπάρχουν ATMs, αλλά είναι πιθανό να μην λειτουργούν.

-ΝΑΙ, να βγάλετε φωτοτυπίες όλα τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα και τις κρατήσεις σας, εισιτήρια, ξενοδοχεία κτλ

-ΌΧΙ, δεν υπάρχει γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο internet για να τα ξανατυπώσετε. Καλό θα ήταν να κατεβάστε και μια εφαρμογή offline χάρτη. Προτείνω το maps.me που, κυριολεκτικά, μας έλυσε τα χέρια όσο ήμασταν στην Κούβα.

-ΝΑΙ, κανονίστε με το σπίτι ή το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνετε να έρθει να σας παραλάβει ταξί από το αεροδρόμιο, η μέση τιμή είναι 25 CUC. Μην ταλαιπωρηθείτε πρώτη μέρα…

IT GIRL
Στους δρόμους της Αβάνας

2. Μόλις φτάσετε:

-ΌΧΙ, μην μπαίνετε σε ταξί, χωρίς να έχετε συμφωνήσει την τιμή και χωρίς να ξέρετε την ακριβή διεύθυνση. Τις περισσότερες φορές ο ίδιος ο οδηγός σας ρωτάει αν «είστε εντάξει» με το ποσό που ζητάει και σας πηγαίνει κατ’ οίκον. Διαφορετικά, θα σας προτείνει κατάλυμα με το οποίο συνεργάζεται.

-Η βασική γλώσσα επικοινωνίας, ΝΑΙ, είναι τα ισπανικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα συναντήσετε ντόπιους που μιλούν καλά αγγλικά (κυρίως, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό).

-Το νερό βρύσης, ΌΧΙ, δεν το συνιστώ.

-ΝΑΙ, να επισκεφτείτε μέρη εκτός Αβάνας. Οι casas particulares λειτουργούν ως δίκτυο με σπίτια σε άλλες πόλεις, αλλά και τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης οργανώνουν εκδρομές.

-ΌΧΙ, να μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα στο Malecón, την παραλιακή λεωφόρο της Αβάνας. Μπορείτε να κάνετε βόλτα με αυτοκίνητο αντίκα κατά μήκος της λεωφόρου μέχρι την ακριβή 5η Λεωφόρο και το Miramar, όπου βρίσκονται πρεσβείες και διοικητικά κτήρια. Η τιμή είναι 35-40 CUCs.

Πιο απλά, μπορείτε άνετα να πιείτε το ποτό σας στους κήπους του Hotel Nacional, πάλι με θέα τον Ωκεανό, ή όσο ο ήλιος θα βάφει τον ουρανό πάνω από την πόλη πορτοκαλί, το roof garden του Hotel Saratoga είναι μια εγγυημένη επιλογή.

IT GIRL
Malecón, η παραλιακή λεωφόρος της Αβάνας

-NAI, σταματήστε σίγουρα για Daquiri στη Floridita, το αγαπημένο μπαρ του Ernest Hemingway και για Mojito στην Bodeguita del Medio. Αν δεν ξέρετε να χορεύετε, σίγουρα θα μάθετε, αφού και στα δύο μπαρ -αλλά και στα περισσότερα μαγαζιά της πόλης- υπάρχει ζωντανή μουσική.

IT GIRL
El Floridita…

-ΌΧΙ, μη βγάλετε φωτογραφία, αν κάποιος άγνωστος σας το ζητήσει στο δρόμο. Το πιο πιθανό είναι να σας ζητήσουν χρήματα “για την πόζα” μετά.

-ΝΑΙ, να πάτε στο αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα πριν αναχωρήσετε από την Κούβα, δεν υπάρχει σύστημα online check in και οι ουρές σχεδόν πάντα είναι ατελείωτες.

IT GIRL

Αναδημοσίευση από το It Girl