Οθόνες αφής: Nα τις αποφεύγουμε ή όχι λόγω κορονοϊού;

Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένων επιφανειών - συμπεριλαμβανόμενης και της οθόνης αφής.
Getty Images

Ανεξαρτήτως αν αγοράζετε ένα εισιτήριο τρένου ή κάνετε ανάληψη χρημάτων από ένα ΑΤΜ, η χρήση των οθονών αφής έχει γίνει μια συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς.

Όμως, καθώς ο κορονoϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και οι περιπτώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε για την ύπαρξη αυτών των κοινόχρητων οθονών;

Η δρ.Τζένα Μακιόχι (Jenna Macciochi), μία ανοσολόγος που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι είναι πιο σύνηθες ο κορονoϊός να μεταδοθεί μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος, αλλά είναι και πιθανό οι δημόσιες οθόνες αφής να προκαλέσουν μόλυνση.

«Ο κορονoϊός θεωρείται ότι μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και στενή επαφή (περίπου 1,8μ.) και κυρίως μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, απελευθερώνοντας σταγονίδια που καταλήγουν στους ανθρώπους ή εισπνέονται από αυτούς. Όχι, όμως, μέσω μικρότερων σταγονιδίων που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει η δρ. Μακιόχι στη HuffPost UK.

«Η μετάδοση μπορεί, επίσης, να συμβεί από την επαφή μέσω μολυσμένων χεριών και επιφανειών. Αν και αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος που μεταδίδεται».

Είναι γνωστό ότι κάποια από τα προηγούμενα είδη κορονoϊών ζουν σε επιφάνειες για μέρες, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για το πόσο καιρό μπορεί ο νέος κορονoϊός (COVID-19) να ζει σε αυτές. Επομένως, είναι καλύτερο να είμαστε προσεκτικοί.

.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
.

Σύμφωνα με τη δρ. Μακιόχι, όταν αγγίζετε τις δημόσιες οθόνες αφής θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας αμέσως και να προσπαθείτε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, συμπεριλαμβανομένων και των ματιών σας.

Συμπληρώνει λέγοντας ότι το αλκοόλ 60%+ απολυμαντικό, το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή τα καθαριστικά με βάση τη χλωρίνη είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση κορονoϊών που επιβιώνουν στις επιφάνειες. Για αυτό το λόγο, χρησιμοποιήστε τα όπου είναι δυνατόν και πάντα με συχνό πλύσιμο των χεριών.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά χεριών και καθαριστικά που χρησιμοποιούν αυτά τα συστατικά, ώστε να γνωρίζετε τη συγκέντρωση των σκληρών χημικών ουσιών, αντί να προσπαθείτε να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι.

ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
EUROKINISSI
ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Τα σχόλια της δρ. Μκιόχι ακολουθούν προειδοποιήσεις άλλων ακαδημαϊκών για πιθανά προβλήματα μόλυνσης που σχετίζονται με τις οθόνες των κινητών, με μερικούς απο αυτούς να προτείνουντον καθαρισμό των κινητών τηλεφώνων δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας μαντηλάκια με οινόπνευμα.

Το πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί και να μεταδωθεί ένας ιός από άτομο σε άτομο μπορεί να ποικίλει, προσθέτει ο Δρ. Μακιόχι.

«Ορισμένοι ιοί είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί, όπως η ιλαρά, ενώ άλλοι ιοί δεν εξαπλώνονται τόσο εύκολα. Ένας άλλος παράγοντας αποτελεί η θέση αν η εξάπλωση είναι συνεχής. Ο ιός που προκαλεί τον κορονοϊό φαίνεται να εξαπλώνεται εύκολα και με βιώσιμο τρόπο».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ

ΠΗΓΗ: HuffPost U.K.