ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/03/2019 13:36 EET | Updated 12/03/2019 13:48 EET

«Οχι» από το ευρω-δικαστήριο στον Βαρουφάκη για την αποκάλυψη εγγράφων της ΕΚΤ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζητούσε έγγραφο που συνδέεται με τη λήψη της απόφασης για τα capital controls.

Milos Bicanski via Getty Images

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε αίτημα για πρόσβαση σε ένα έγγραφο-κλειδί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνδέεται με την απόφαση που έλαβε η ΕΚΤ το 2015, να «παγώσει» ζωτικές γραμμές χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, σε μία καθοριστική χρονική στιγμή για την χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα.

Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής Φάμπιο ντε Μάσι είχαν ζητήσει πρόσβαση στην συγκεκριμένη νομική γνωμοδότηση, όπου στηρίχθηκε η απόφαση της ΕΚΤ. Ισχυρίζονται ότι ήταν παράνομη και αποσκοπούσε στο να εξαναγκάσει την Αθήνα να υποκύψει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ δικαίως αρνήθηκε την πρόσβαση στο έγγραφο, προκειμένου να προστατεύσει τον «χώρο σκέψης» της, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της προσφυγής, η ΕΚΤ μπορούσε νόμιμα να λάβει υπόψιν τα υποθετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει η αποκάλυψη του επίμαχου εγγράφου για τον τρόπο σκέψης (της ΕΚΤ) το 2015 και μετά το 2015», ανέφεραν οι τρεις δικαστές στην απόφασή τους.

Ο Βαρουφάκης και ο ντε Μάσι έχουν δύο μήνες για να προσβάλουν την ετυμηγορία.

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

 Η απόφαση της ΕΚΤ να «παγώσει» την πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης, που παρείχε στις ελληνικές τράπεζες, ανάγκασε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να κλείσει προσωρινά τις τράπεζες και να επιβάλλει capital controls, βυθίζοντας την ελληνική οικονομία και αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική θέση του, κατά τη διάρκεια «θερμών» συνομιλιώνς με τους διεθνείς δανειστές.

«Τελικά, ο σκληροπυρηνικός Βαρουφάκης παραιτήθηκε και ο Τσίπρας κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ, που έδωσε στην Ελλάδα μετρητά σε αντάλλαγμα για μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Το έγγραφο που ζήτησε ο Γ.Βαρουφάκης και ο ντε Μάσι αφορά τη χορήγηση γραμμής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης (ELA), η οποία περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Μετά την απόρριψη του αιτήματός τους από την ΕΚΤ, απευθύνθηκαν από κοινού στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ASSOCIATED PRESS

 Η ΕΚΤ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό της είδησης, αλλά μια εκπρόσωπος δήλωσε νωρίτερα, ότι η νομική γνωμοδότηση προηγήθηκε - τουλάχιστον κατά δύο μήνες - της απόφασης για άρνηση χρηματοδότησης, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αποκαλύψει το περιεχόμενο της απόφασης για λόγους προστασίας των νομικών συμβούλων της και των εσωτερικών διαβουλεύσεων τους.

Η συμφωνία της ΕΚΤ για τον μηχανισμό ELA (έκτακτες γραμμές χρηματοδότησης), που δημοσιεύθηκε το 2017, απαγορεύει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να παρέχουν μετρητά λόγω έκτακτης ανάγκης εάν με αυτό τον τρόπο απειλείται η σταθερότητα των ισοτιμιών, ή οι πληρωμές εντός του νομισματικού συστήματος της ζώνης του ευρώ.