Πανεπιστήμια: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα και σε καταληψίες και σε πρυτανικές αρχές

Υπο έρευνα όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Eurokinissi

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια ξεκινά με διπλή κατεύθυνση η Εισαγγελία Πρωτοδικών που θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων .

Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων.

Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται τάχιστα να ξεκινήσει την έρευνα του καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

«Αφού έπεσαν στο κενό τα ψέματα, η παραπληροφόρηση, οι απειλές και οι εκβιασμοί περί απώλειας της εξεταστικής, η κυβέρνηση της ΝΔ καταφεύγει στον αυταρχισμό και στην καταστολή» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ανακοίνωση εισαγγελικής έρευνας για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Eurokinissi

«Λουκέτο» σε πάνω από 100 σχολές – Κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική

Περισσότερες από 100 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος να είναι πλέον ορατός. Καταλήψεις πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων σε: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πειραιά, ΑΠΘ, Πάτρας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, στο ΕΜΠ και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

H Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφράσει την ανησυχία της για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΕΡΤ

Δημοφιλή