Η κοινωνία για ένα μεγάλο διάστημα αυτοευνουχίστηκε από αδράνεια, από τη λειψή μνήμη της ιστορίας, από την αδυναμία διαχείρισης της αλλαγής από την καλοπέραση στην δυσπραγία, από εύκολα μηνύματα
ASSOCIATED PRESS

Διάβαζα προχθές το πρωί, πριν τις 11 (έχει σημασία η ώρα), για το ακραίο περιστατικό κτηνωδίας σε βάρος ενός σκυλιού, σε χωριό των Χανίων το απόγευμα της Δευτέρας. Για όσους δεν το ξέρετε ένας άνδρας κρέμασε τον σκύλο του σε ένα δέντρο και σχεδόν έκοψε τα αρ…δια του, (έχει σημασία που δεν γράφω όρχεις) γιατί τον ενοχλούσε. Ο σκύλος είναι ζωντανός. Κι αυτό γιατί ένας περαστικός (έχει σημασία) άκουσε τα ουρλιαχτά του σκύλου, μπήκε στην αυλή του σπιτιού, απείλησε τον ιδιοκτήτη και τον υποχρέωσε να τον πάει μαζί του στον κτηνίατρο, ο οποίος κατάφερε και έσωσε τον σκύλο με υπεράνθρωπη προσπάθεια όπως λέγεται γιατί είχε χάσει πολύ αίμα.

Ο σκύλος είναι ζωντανός (κι αυτό έχει μεγάλη σημασία) γιατί κάποιος «περαστικός» δεν σφύριξε αδιάφορα, δεν έκλεισε τα αυτιά του, δεν θεώρησε ότι δεν τον αφορά, δεν κούνησε μόνο το κεφάλι του με συμπόνια, δεν εκδήλωσε απλώς την απέχθειά του, δεν το έγραψε στα αρ…ίδια του, δεν ανατρίχιασε απλώς, δεν καταδίκασε την κτηνωδία σε μια ύστερη δήλωση και κυρίως δεν φοβήθηκε! Άκουσε τα ουρλιαχτά και αντέδρασε.

Την τετραετία 2009 - 2013 τα ουρλιαχτά ακουγόντουσαν στην ελληνική κοινωνία, αλλά μεγάλο μέρος αυτής συνέχιζε …αγανακτισμένη το διάβα της. Σχεδόν καθημερινές ήταν τότε οι βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες που κορυφώθηκαν με την οργανωμένη επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα τον Ιούνη του 2012. Και τον Μάιο, η Χρυσή Αυγή είχε πάρει 440.894 ψήφους στις εκλογές… Τον Ιανουάριο του 13 δολοφονήθηκε ο Σαχζάτ Λουκμάν, (που λίγο ξεχάστηκε) τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Παύλος Φύσσας. Στις ευρωεκλογές του 2014, η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με ρεκόρ ψήφων και ποσοστού (536.910 - 9,39%) και εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές. Θα ακολουθούσαν οι 388.387 ψήφοι (6,28%) τον Ιανουάριο του 15 και οι 379.581 ψήφοι (6,99%) τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

«Περαστικοί» με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, υπήρξαν, αλλά ήταν πολύ λίγοι και τελικώς αδύναμοι εκείνα τα χρόνια. Του αξίζει ένα μπράβο, αλλά οι πολλοί, είτε λούφαξαν, είτε αδιαφόρησαν, είτε υποτίμησαν. Και δυστυχώς κάποιοι σφύριζαν κλέφτικα μισοκλείνοντας και το μάτι μεταξύ τους. Κάποιοι και από χώρους που δεν το περίμενες κι είναι μεγαλύτερη ιστορικά η ευθύνη τους. Και κάποιοι από αυτούς κάνανε προχθές βαρύγδουπες δηλώσεις, κάποιοι ίσως ήταν και έξω από το εφετείο…

Έχει σημασία η ευαισθησία. Έχει σημασία όμως και η έγκαιρη αντίδραση. Κι έχει μεγαλύτερη σημασία η υπέρβαση του φόβου. Και έχει σημασία και το τείχος της δημοκρατίας για το οποίο λοιδορήθηκε η ΕΦΣΥΝ με τη γενναία της προσέγγιση. Δεν είναι τυχαίο. Είναι εκεί το γονίδιο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που έβγαλε το συγκλονιστικό εξώφυλλο της «ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΩ» τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η κοινωνία για ένα μεγάλο διάστημα αυτοευνουχίστηκε από αδράνεια, από τη λειψή μνήμη της ιστορίας, από την αδυναμία διαχείρισης της αλλαγής από την καλοπέραση στην δυσπραγία, από εύκολα μηνύματα… Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στις εκλογές το 2009, η ΧΑ πήρε μόλις 9.624 ψήφους και 0,29%, αλλά αν κάποιους τους γράφουμε στα αρ…δια μας, στο τέλος μπορεί να προλάβουν να μας τα κόψουν.

Για την ιστορία – που μερικές φορές κρυφογελά - ο περαστικός στο χωριό των Χανίων, ήταν Γερμανός.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα