Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ ΜΕ 1,13εκατ. σε μια ημέρα

Ο μέσος όρος επτά ημερών των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε τρεις εβδομάδες και ξεπερνά τα 700.000 την ημέρα.
Δάσκαλοι και καθηγητές στο Σικάγο ζητούν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων (10/12/2021)
Δάσκαλοι και καθηγητές στο Σικάγο ζητούν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων (10/12/2021)
Chicago Tribune via Getty Images

Στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα τουλάχιστον 1,13 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Πρόκειται για τονυψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από την εκδήλωση της πανδημίας και καθώς η εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον κάθε άλλο παρά δείχνει να επιβραδύνεται.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1,03 εκατ. και καταγράφηκε την 3η Ιανουαρίου. Είναι συχνό να ανακοινώνονται μεγάλοι αριθμοί μολύνσεων τις Δευτέρες, διότι περιλαμβάνουν κρούσματα που δεν είχαν ανακοινωθεί από τις πολιτειακές αρχές τα σαββατοκύριακα.

Ο μέσος όρος επτά ημερών των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες: ξεπερνά πλέον τα 700.000 την ημέρα.

Καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί στοιχεία από όλες τις πολιτείες, ο τελικός αριθμός μάλλον θα αποδειχθεί ακόμη πιο υψηλός.

Ταυτόχρονα χθες ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία έφθασε σε ιστορικό υψηλό – έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρεις εβδομάδες –, ξεπερνώντας τους 135.000. Το προηγούμενο ρεκόρ (132.051) καταγραφόταν πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2021.

Αν και θεωρείται πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της νόσου, αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προειδοποιούν πως ο όγκος και μόνο των μολύνσεων υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει πολύ την επιβάρυνση των νοσοκομείων, ορισμένα από τα οποία ήδη κάνουν διαλογή, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων και τις ελλείψεις προσωπικού.

Οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 κυμαίνονται γύρω στους 1.700 την ημέρα, έχουν αυξηθεί από τους περίπου 1.400 του προηγούμενου διαστήματος, αλλά παραμένουν εντός των επιπέδων του χειμώνα.

Θα χρειαστεί πιθανόν τροποποιημένο εμβόλιο ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον, εκτίμησε χθες Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, υποσχόμενος ότι η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία θα έχει ετοιμάσει τέτοιο περί τον Μάρτιο.

Δημοφιλή