Πελώνη : Η επιδημιολογική κατάσταση απαιτεί αυξημένη προσοχή

«Να τηρήσουμε τα μέτρα, να μη νοσήσουμε, να μην χρειαστεί να πάμε σε ΜΕΘ»
LOUISA GOULIAMAKI/AFP via Getty Images

Δύο ήταν κατά κύριο λόγο τα θέματα στα οποία εστίασε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Η διαχείριση της πανδημίας και το θέμα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Για την πανδημία, η κ. Πελώνη τόνισε ότι τα στοιχεία αξιολογούνται συνεχώς και η κυβέρνηση πηγαίνει βήμα-βήμα, πάντα σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών. «Να τηρήσουμε τα μέτρα, να μη νοσήσουμε, να μην χρειαστεί να πάμε σε ΜΕΘ», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ όπως είπε για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα και αν θα υπάρξει νέα παράταση του lockdown, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επομένων ημερών. «Από την πρώτη στιγμή προτάξαμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας γιατί νοιαζόμαστε για τον άνθρωπο δίπλα μας και γιατί, χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε κατανάλωση, ούτε υπηρεσίες», ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη, ενώ σε σχετική ερώτηση για την προτεραιότητα της κυβέρνησης μεταξύ της λειτουργίας του λιανεμπορίου ή των σχολείων, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν και τα δύο. Στην συνέχεια η κ. Πελώνη αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αυτόν τον ένα χρόνο πανδημίας, τόσο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όσο και για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Σχετικά με τα εμβόλια, η Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι μέσα στην εβδομάδα θα σπάσει το όριο του 1 εκατ. εμβολιασμών και εκτίμησε ότι περίπου το Πάσχα θα έχει «χτιστεί» το πρώτο τείχος ανοσίας. «Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων μόλις 0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε, η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, σχετίζεται και με την επιδείνωση του καιρού αλλά και λόγω των μεταλλάξεων του ιού. «Την περασμένη εβδομάδα, η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Τα νέα κρούσματα κυμάνθηκαν στα 1.500 ανά ημέρα και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη, πίεση ιδίως στην Αττική, όπου ανοίγουν νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Πελώνη.