Πελώνη: Στόχος το χτίσιμο τείχους ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
|
.
.
KIRILL KUDRYAVTSEV via Getty Images

Με στόχο « να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία», η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, εφόσον βέβαια υπάρξει σχετική εισήγηση από τους ειδικούς.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, «χρέος όλων είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα, να σωθούν ζωές και να διασφαλίσουμε -με τη βοήθεια του εμβολιασμού- την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια».

Πάντως, όπως ανακοίνωσε, το επόμενο Σάββατο θα είναι ανοιχτές οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ τα οποία -στο πλαίσιο των νέων μέτρων- θα κλείσουν νωρίτερα και συγκεκριμένα στις πέντε το απόγευμα. Μεταξύ των μέτρων που μελετά η κυβέρνηση για να περιορίσει την κινητικότητα των πολιτών, δεν φαίνεται να είναι κάποιος «κόφτης» στην αποστολή των sms –σενάριο που ακούστηκε τις τελευταίες ώρες- καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Πελώνη τόνισε ότι τα μέτρα αξιολογούνται, αλλά θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμα.

Με αφορμή και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν στο δημόσιο διάλογο κάποιοι ειδικοί, η Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για μία ενιαία φωνή με την οποία πρέπει να μιλούν οι ειδικοί, ενώ ζήτησε να υπάρξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού των πολιτών και την υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται ομαλά και ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί.

«Μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca. Ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις ηλικίες 18 έως 64. Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες», ανακοίνωσε η κ. Πελώνη.

Όπως εξήγησε, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι πολίτες 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ομάδα των 60-64 ετών.

Αυτοί οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, για μέσα Φεβρουαρίου δήλωσε η κα. Πελώνη, ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75-79. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για τον οριζόντιο -και χωρίς προτεραιοποίηση- εμβολιασμό του πληθυσμού των μικρών νησιών, για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. Όπως υπογράμμισε, στόχος της κυβέρνησης είναι το χτίσιμο τείχους ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δέχθηκε ερωτήσεις και για τις εικόνες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία και συγκεκριμένα για την παρουσία του πρωθυπουργού σε τραπέζι, όπου δεν ίσχυσαν οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας σχετικά με τον αριθμό των παρευρισκομένων.

Η κα. Πελώνη εξήγησε ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να βρίσκεται κοντά στους πολίτες, ότι είναι συνειδητή του απόφαση να επισκέπτεται απομακρυσμένα χωριά και ακριτικά νησιά και υπογράμμισε ότι αυτή ήταν η ουσία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα το Σάββατο.