«Πύραυλοι του εχθρού» έπληξαν θέσεις του συριακού στρατού σε Χάμα και Χαλέπι. Δεν διευκρινίζει η Δαμασκός εάν πρόκειται για ισραηλινή επίθεση

«Πύραυλοι του εχθρού» έπληξαν θέσεις του συριακού στρατού σε Χάμα και Χαλέπι. Δεν διευκρινίζει η Δαμασκός εάν πρόκειται για ισραηλινή επίθεση
Omar Sanadiki / Reuters

«Πύραυλοι του εχθρού» στοχοθέτησαν το βράδυ της Κυριακής «στρατιωτικές θέσεις» του συριακού καθεστώτος στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, καταγγέλλοντας μια «επίθεση» τους δράστες της οποίας απέφυγε να κατονομάσει.

Την 9η Απριλίου, το συριακό καθεστώς και το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε φονικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικής βάσης στην κεντρική Συρία.

Μερικές ημέρες αργότερα, τη 14η Απριλίου, η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο εξαπέλυαν πλήγματα εναντίον πολλών στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος, σε αντίποινα για μια επίθεση στην οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, ακόμη τότε προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, με δεκάδες νεκρούς, σύμφωνα με αντάρτες και οργανώσεις αρωγής.

«Μια νέα επίθεση έγινε με πυραύλους του εχθρού εναντίον στρατιωτικών θέσεων στις επαρχίες Χάμα και Χαλέπι», αντίστοιχα στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας, μετέδωσε το SANA επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Omar Sanadiki / Reuters

Μια ΜΚΟ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε επίσης λόγο για πυραυλικά πλήγματα και σημείωσε ότι σε δύο από τις βάσεις που έγιναν στόχοι στάθμευαν «ιρανικά στοιχεία».

Το Συριακό Παρατηρητήριο δεν έκανε λόγο για ανθρώπινες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει ποιος έκανε τα πλήγματα.

Πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των εξελίξεων στη Συρία, σημείωσε ότι εκτιμά πως υπάρχουν δεκάδες τραυματισμοί και θάνατοι στις επιδρομές, οι οποίες είχαν στόχο κέντρα διοίκησης παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Ισραήλ και η Συρία επισήμως παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι σχέσεις τους είναι όλο και πιο τεταμένες, καθώς στο θέατρο της συριακής σύρραξης ο ισραηλινός στρατός βλέπει τρεις εχθρούς του να επιχειρούν μαζί: τα στρατεύματα του ίδιου του συριακού καθεστώτος, το Ιράν και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν είχε προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει» στο Ιράν να εδραιώσει τη θέση του στη Συρία. Ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, επίσης αυτόν τον μήνα, διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίζουν να «κινούνται εναντίον του Ιράν στη Συρία».

Τουλάχιστον 14 μαχητές, ανάμεσά τους επτά Ιρανοί, είχαν σκοτωθεί στο πλήγμα της 9ης Απριλίου στη στρατιωτική βάση T4, στην επαρχία Χομς.

Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ είχε στοχοθετήσει την ίδια βάση, όπου βρίσκεται στρατιωτικό αεροδρόμιο, καθώς υποστήριξε ότι ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο είχε απογειωθεί από τη βάση, που θεωρεί «ιρανική».

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τουλάχιστον εκατό αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, κυρίως εναντίον της Χεζμπολάχ. Το ισραηλινό επιτελείο σπανίως επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις αυτές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή