Πέθανε 26χρονος στο Βόλο που είχε καταγγείλει αστυνομική βία

Η αιτία και οι συνθήκες του θανάτου του, ο οποίος επήλθε ένα μήνα μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο, θα εξακριβωθούν μετά τη νεκροψία και την τοξικολογική εξέταση.
editor

Νεκρός βρέθηκε το απόγευμα της 13ης Ιουλίου στον Βόλο ο Βασίλης Μάγγος, 26 ετών, ο οποίος είχε καταγγείλει άγριο ξυλοδαρμό σε βάρος του από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ, που έγινε στις 13 Ιουνίου, στον Βόλο.

Η αιτία και οι συνθήκες του θανάτου του, ο οποίος επήλθε ένα μήνα μετά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο του Βόλου, θα εξακριβωθούν μετά τη νεκροψία. Τα αποτελέσματά της αναμένονται σε δύο μέρες, αλλά την πλήρη εικόνα θα δώσουν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που θα βγούν αργότερα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι πληροφορίες που συνδέουν τον θάνατο του Μάγγου με τις καταγγελίες για αστυνομική βία είναι «αθλιότητες και ασύστολα ψέμματα.»

«Τα αίτια θανάτου θα αποδειχτούν από τη νεκροψία που έχει διαταχτεί. Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στη θλίψη τους», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το υπουργείο συνδέει τα σχετικά δημοσιεύματα με ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Το Ιστορικό

Στις 16 Ιουνίου, ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος είχε αναρτήσει δημόσια καταγγελία στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook εναντίον της αστυνομικής βίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Βρίσκομαι στο νοσοκομείο με 6 ή 7 κατάγματα στα πλευρά και με θλάση στο συκώτι και την χοληδόχο κύστη , χτυπημένος άγρια κ βασανισμένος από τις δυνάμεις καταστολής(ΜΑΤ,ΟΠΚΕ,Ασφάλεια). Υπάρχουν τα σχετικά βίντεο κ φωτογραφίες, οπότε σας δίνω μια μικρή μόνο γεύση του τι έγινε...»

Το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Τρεις ημέρες μετά την καταγγελία, στις 19 Ιουνίου, ο κ. Μάγγος ανήρτησε ξανά νεότερα από την κατάσταση της υγείας του, αναφέροντας ότι «τα δύσκολα τώρα αρχίζουν».

Όσα έγραψε:

Επειδή πολύς κόσμος ρώτησε, κοινοποίησε, ενδιαφέρθηκε, νομίζω πως οφείλω να ενημερώσω πως πήρα εξιτήριο προχθές το βράδυ, μετά από 4 ημέρες νοσηλείας. Σήμερα πήγα για επαναληπτικές, τα ζωτικά μου όργανα φέρουν βέβαια κακώσεις ακόμα, παρ′ όλα αυτά είναι σε σταθερή κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης.
Να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που δεν άφησε άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παραμείνει στη σιωπή και το σκοτάδι και να υπενθυμίσω πως οφείλουμε όλοι μας να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην αφήνουμε ποτέ τον διπλανό μας έρμαιο καμίας ανάλογης κατάστασης.
Επίσης, να ευχαριστήσω το ιατρικό προσωπικό που στη συντριπτική του πλειοψηφία καταρχάς με ανέχτηκε και κατά δεύτερον στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κρατώντας θέση ενάντια στη βαναυσότητα του κράτους.
Η τελευταία μου φωτό, λοιπόν, από το νοσοκομείο και η πρώτη μου απ′ το σπίτι...
Και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν...
2-3 μήνες αποθεραπεία και ποιός ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου...
...Όμως... Χαμογέλα, ρε... Τί σου ζητάνε;

Δημοφιλή