Πέθανε η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση

Το «Ευχαριστημένο» της Άνδρου, που μεγάλωσε στη σκιά του πατέρα της Μ. Καραγάτση, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.
Μαρίνα Καραγάτση
Μαρίνα Καραγάτση
Eurokinissi

Η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του συγγραφέα Μ. Καραγάτση -κατά κόσμο Δημήτρης Ροδόπουλος- και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.

Η απώλεια της έγινε γνωστή με ανάρτηση του θεάτρου Πορεία, καλλιτεχνικός διευθυντής του οποίου είναι ο γιος της, ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου, στα social media.

«Τώρα που τελείωσα το γράψιμο θα πάω μια στιγμή να πλύνω τα χέρια μου κι έπειτα έρχομαι αμέσως. Να με περιμένετε. Δεν θα αργήσω.» Μαρίνα

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, φίλη, συνεργάτιδα, Μαρίνα Καραγάτση. Η Μαρίνα των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη, το ανέμελο κορίτσι με τα μελαγχολικά μάτια στις φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου, το «Ευχαριστημένο» της Άνδρου, που μεγάλωσε στη σκιά του Μ. Καραγάτση, η γυναίκα που έζησε ελεύθερα τη ζωή της, έφυγε σήμερα το πρωί έχοντας στο πλάι της τις τελευταίες ημέρες της όλη την οικογένειά της.

Η Μαρίνα άφηνε ανεξίτηλη την παρουσία της σε κάθε ομήγυρη με τις πολύτιμες γνώσεις της, τις γλαφυρές διηγήσεις της, το διαπεραστικό βλέμμα της, τον απερίφραστο σχολιασμό της, την αδιαπραγμάτευτη στάση της.

Από σήμερα η Μαρίνα θα αναπαύεται στο «αυλιδάκι» του ουρανού, εκεί που την περιμένουν οι γονείς, η γιαγιά της και η λατρεμένη της Λασκαρώ.

Αντίο Μαρίνα».

Η Μαρίνα Καραγάτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου («Λίθινες εικόνες της Άνδρου», 1990, «Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα», 1993, «Κτητορικές πλάκες της Άνδρου», 1996).

Στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της «Ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι» (εκδόσεις Άγρα, 2008), με τρεις παράλληλους μονολόγους μιας ανοιξιάτικης μέρας του 1950 και ένα θεατρικό μονόπρακτο μιας ανοιξιάτικης μέρας του 2006, η Μαρίνα αναπλάθει βιώματα και ενδόμυχους συλλογισμούς του Καραγάτση, του αντιπροσωπευτικότερου ίσως συγγραφέα της γενιάς του, της Λασκαρώς, της καρτερικής και δυνατής υπηρέτριας του σπιτιού, και της γιαγιάς Μίνας, μιας αρχόντισσας της Άνδρου.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 19/6/2024 και ώρα 12:00 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Η οικογένεια θα επιθυμούσε αντί στεφάνων να στηριχθεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

Αριθμός λογαριασμού: 0026-0215-40-0100392909

IBAN: GR420260 21500 00400 1003 92909

Δημοφιλή