Πέθανε ο συνδημιουργός του ποντικιού υπολογιστή, Μπιλ Ίνγκλις

Σε ηλικία 91 ετών.
Apic via Getty Images

Απεβίωσε, σε ηλικία 91 ετών, ο συνδημιουργός του ποντικιού υπολογιστή, Μπιλ (Γουίλιαμ) Ίνγκλις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o μηχανικός και εφευρέτης είχε γεννηθεί το 1929 στο Κεντάκι των ΗΠΑ και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός πριν καταταχθεί στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Κατασκεύασε το πρώτο ποντίκι υπολογιστή (mouse) το 1963, βασιζόμενος σε μια ιδέα του συναδέλφου του, Νταγκ Ένγκελμπαρτ, ενώ εργάζονταν πάνω στους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παρόλα αυτά, η πανταχού παρούσα πλέον συσκευή θα καθιερωνόταν δύο δεκαετίες αργότερα, μαζί με τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (PC) .

Τον θάνατο του Ίνγκλις επιβεβαίωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ η σύζυγός του.

Ο Ίνγκλις έγινε ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε ποντίκι όταν κατασκεύασε το πρωτότυπο στο πλαίσιο του ερευνητικού project του Ένγκελμπαρτ στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Στάνφορντ. Η ιδέα ήταν του Ένγκελμπαρτ, την οποία ο ίδιος περιέγραψε ως μόνο «σύντομες σημειώσεις», αλλά την υλοποίηση ανέλαβε ο Μπιλ Ίνγκλις. Η πρώτη του εκδοχή ήταν ένας ξύλινος κύβος με ένα και μόνο κουμπί, και από κάτω δύο περιστρεφόμενοι τροχοί σε γωνία 90 μοιρών που κατέγραφαν την κίνηση οριζόντια και κάθετα. «Δουλεύαμε πάνω στην επεξεργασία κειμένου- σκοπός ήταν μια συσκευή η οποία θα ήταν σε θέση να επιλέγει χαρακτήρες και λέξεις» είπε ο Ίνγκλις στο Computer History Museum το 1999.

Στο πλαίσιο ενός πειράματος ζητήθηκε από χρήστες να δοκιμάσουν το ποντίκι μαζί με άλλες συσκευές, όπως φωτοστυλό ή joystick, και διαπιστώθηκε πως το ποντίκι ήταν το πιο δημοφιλές. Οι δύο ερευνητές έγραψαν ένα σχετικό επιστημονικό άρθρο, το οποίο αγνοήθηκε για χρόνια.

Σε επίδειξη το 1968 το ποντίκι παρουσιάστηκε δημόσια για πρώτη φορά- μαζί με τις βιντεοδιασκέψεις, την επεξεργασία κειμένου και μια μορφή links παρόμοιων με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στο Ίντερνετ.

«Καθώς κινείται πάνω ή κάτω ή πλάγια, έτσι κινείται και το tracking spot» εξηγούσε στο κοινό ο Ένγκελμπαρτ, ενώ ο Ίνγκλις διηύθυνε την τεχνική πλευρά της διάσκεψης- περιλαμβανομένου του βίντεο που εντυπωσίασε το κοινό. Αργότερα η επίδειξη θα χαρακτηριζόταν ως «the mother of all demos».

Όσον αφορά στο γιατί το ποντίκι ονομάστηκε...ποντίκι, κάποιοι θεωρούν πως είχε να κάνει με το μέγεθός του και το το καλώδιο που θύμιζε ουρά- ενώ άλλοι λένε πως τότε ο κέρσορας ονομαζόταν «cat» (γάτα) και φαινόταν να κυνηγάει τις κινήσεις της νέας συσκευής. Πάντως ούτε ο Ίνγκλις ούτε ο Ένγκελμπαρτ μπορούσαν να θυμηθούν ποιος αποφάσισε ότι η συσκευή θα έπρεπε να ονομαστεί «ποντίκι» ή γιατί. «Στην πρώτη αναφορά, έπρεπε να το πούμε κάπως. Το “καφέ κουτί με κουμπιά” δεν μας έκανε» είπε ο Ίνγκλις. «Έπρεπε να είναι ένα σύντομο όνομα. Ένα πολύ προφανώς σύντομο όνομα».

Στον Ίνγκλις επίσης αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία του γραφικού περιβάλλοντος user interface που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι υπολογιστές. Έφυγε από το Ινστιτούτο Ερευνών Στάνφορντ το 1971 και πήγε στο ερευνητικό κέντρο Parc της Xerox. Εκεί αντικατέστησε τους τροχούς του πρώτου ποντικού με μια μπάλα, δημιουργώντας το μοντέλο που θα γινόταν γνωστό στους περισσότερους χρήστες υπολογιστή κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ένα παρόμοιο σχέδιο είχε δοκιμάσει και η γερμανική Telefunken.

Ο Ίνγκλις πέθανε στις 26 Ιουλίυο στην Καλιφόρια από προβλήματα στο αναπνευστικό, όπως είπε η σύζυγός του, Ρομπέρτα. Ο Ένγκελμπαρτ είχε πεθάνει το 2013, σε ηλικία 88 ετών. Κανείς τους δεν έγινε πλούσιος από την εφεύρεση, η οποία κατοχυρώθηκε αλλά ανήκε στον εργοδότη τους- και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έληξαν το 1987, πριν το ποντίκι εξελιχθεί σε μια από τις πιο κοινές συσκευές του πλανήτη.

Μιλώντας στο BBC μετά τον θάνατο του Ένγκελμπαρτ, ο Ίνγκλις είπε πως «τα μόνα χρήματα που πήρε από αυτό ο Νταγκ ήταν 50.000 δολάρια για άδεια από τη Xerox, όταν το Xerox Parc άρχισε να χρησιμοποιεί το ποντίκι».

Η συσκευή επίσης υιοθετήθηκε από την Apple για τον προσωπικό υπολογιστή Lisa, ωστόσο «δεν πλήρωσε ποτέ χρήματα...και από εκεί και πέρα απογειώθηκε».

Δημοφιλή