Πετρέλαιο: Μικρή αύξηση στα 86,22 δολάρια το βαρέλι με βαρόμετρο τα αμερικανικά αποθέματα

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έφτασαν τα 448,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα από 1 εκατ. βαρέλια που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
via Associated Press

Ελαφρώς αυξημένες είναι οι τιμές του πετρελαίου σήμερα με το αργό Brent να φτάνει τα 86,22 δολάρια το βαρέλι αυξημένο κατά 9 σεντς, ή 0,1%, μετά την πτώση κατά 2,3% την προηγούμενη μέρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 39 σεντς, ή 0,5%, στα 80,52 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 1,8% χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αυξομειώσεις στις τιμές σχετίζονται με τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα οποία βάση των κυβερνητικών στοιχείων αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 533.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 448,5 εκατομμύρια βαρέλια, από 1 εκατομμύριο βαρέλια που ήταν η αρχική πρόβλεψη, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

«Αν κοιτάξουμε το αργό, η αύξηση των αποθεμάτων ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι αναμενόταν, και αυτό εγείρει ανησυχίες για περιορισμό της προσφοράς. Δεν υπάρχει εφεδρική προσφορά, όπως κάνουμε συνήθως, καθώς το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου αντλείται πολύ» δηλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε ραλι το 2023, με το Brent να ξεπερνά τα 89 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου μετά τον τερματισμό των μέτρων για τον κορονοιο στην Κίνα και ο τις ενδείξεις οτι η Αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι τιμές αποκλιμακώθηκαν όταν χθες η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute.

Ωστόσο ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των τιμών του πετρελαίου θα είναι οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ + τον Οκτώβριο αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο έως το 2023 με ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα