ΔΙΕΘΝΕΣ
18/02/2018 19:25 EET

Πιθανά σενάρια για την επομένη των ιταλικών εκλογών

Remo Casilli / Reuters

«Δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες ιταλικές εκλογές το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό. Καμία δύναμη ή συμμαχία δεν εξασφαλίζει, προς το παρόν, απόλυτη πλειοψηφία. Ποια τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια;», γράφει η DW. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Index, τα Πέντε Αστέρια του κωμικού Μπέμπε Γκρίλο παραμένουν πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου με 27,6%. Η κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρεντσι δεν ξεπερνά το 22,8%, που θεωρείται από τους πολιτικούς παρατηρητές εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό. Την ίδια στιγμή η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο 16,4%, ενώ η Λέγκα του Βορρά στο 13,8%. Σε ότι αφορά τις συμμαχίες, η κεντροδεξιά, συνολικά, προηγείται με το 37,5%. Ακολουθεί, σε μεγάλη απόσταση, η κεντροαριστερά, με το 27,2% της πρόθεσης ψήφου.

Την ίδια στιγμή, η δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Ipsos, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera, δίνει το 28,6% της πρόθεσης ψήφου στο κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ ως δεύτερη πολιτική δύναμη, σε μεγάλη απόσταση, ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το 22,6%.

Η Φόρτσα Ιτάλια, δυο εβδομάδες πριν την ψήφο «πείθει» το 16,3% του στατιστικού δείγματος, και η Λέγκα το 13,2%. Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι λαμβάνει το 6,1% της πρόθεσης ψήφου και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας το 4,3%.

Σε ότι αφορά τις ευρύτερες συμμαχίες, τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, εξασφαλίζει από το 36,5% μέχρι το 37,5% της πρόθεσης ψήφου, και η κεντροαριστερά από το 26,5% μέχρι το 27,5%.

Σύμφωνα με τον νέο ιταλικό εκλογικό νόμο, όμως, για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

Δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, τα πιθανά σενάρια είναι τέσσερα, γράφει η DW:

μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, αν καταφέρει να αγγίξει την απόλυτη πλειοψηφία.

Μια συνεργασία της Φόρτσα Ιτάλια με την κεντροαριστερά,

ένα μέρος της Λέγκα και της Αριστεράς για σχηματισμό κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής».

Παράλληλα, υπάρχει και το ενδεχόμενο επιστροφής στις κάλπες μέσα στην Άνοιξη. Τέλος δεν αποκλείεται τα Πέντε Αστέρια να μπορέσουν, παρά τα ουσιαστικά εμπόδια, να βρουν συμμάχους για να κυβερνήσουν.

Βούληση για νέο κυβερνητικό σχήμα διευρυμένης συνεργασίας

Είναι σίγουρο, πάντως, ότι ο Πάολο Τζεντιλόνι θα παραμείνει πρωθυπουργός, μέχρι να βρεθεί, μια κάποια, λύση. Χθες, ο κ. Τζεντιλόνι έλαβε και την στήριξη του ιδρυτή της συμμαχίας της Ελιάς και πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, σε δημόσια προεκλογική συνάντηση, εξήρε το έργο του.

Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι από μέρους των μεγαλύτερων κομμάτων της κεντροαριστερής και της κεντροδεξιάς συμμαχίας, αναμένεται να υπερισχύσει η βούληση για νέο κυβερνητικό σχήμα διευρυμένης συνεργασίας. Με στόχο να αποφευχθεί η επιστροφή στις κάλπες και να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα προς την Ευρώπη και τις αγορές.

Μένει να διαπιστωθεί, πόσο εύκολα ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να «απαγκιστρωθεί» από τους ακραίους συμμάχους του, την Λέγκα και τους «Αδελφούς της Ιταλίας». Και αν, από την άλλη πλευρά, ο Ματτέο Ρέντσι θα μπορέσει να ξεπεράσει πιθανές εσωκομματικές αμφισβητήσεις, σε περίπτωση συμπόρευσης με τον πρώην Μπερλουσκόνι. Με τον μέχρι πρότινος, δηλαδή, «μεγάλο εχθρό» της κεντροαριστεράς.

 

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post