Πλήγμα για τη Norwegian Air: Η νορβηγική κυβέρνηση αποκλείει περαιτέρω στήριξη

Σε πολύ δύσκολη θέση η εταιρεία.
ASSOCIATED PRESS

Η νορβηγική κυβέρνηση δεν θα παρέχει επιπλέον οικονομική στήριξη στην πληγείσα από την πανδημία Norwegian Air, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα- με την αεροπορική εταιρεία να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω έλλειψης ρευστού.

Η Norwegian Air, που έχει πληγεί βαρέως από την κρίση του κορονοϊού, με το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της να μην πετάει, ανέφερε τον Αύγουστο ότι θα ξέμενε από ρευστό στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτός και αν διασφάλιζε νέα κεφάλαια- και ότι έχει προβεί σε συνομιλίες με την κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει στήριξη.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν πτώση 23% σε χαμηλό ρεκόρ 0,49 κορονών, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη φετινή πτώση στο 99%.

«Είναι ένα δύσκολο μήνυμα. Αλλά είμαστε υπόλογοι για την υπεύθυνη χρήση του δημοσίου χρήματος» είπε σε συνέντευξη Τύπου η Ισελίν Νίμποε, υπουργός Βιομηχανίας. «Η Norwegian Air έχει μια οικονομική δομή που κάνει ριψοκίνδυνο για εμάς να προχωρήσουμε σε στήριξη. Δεν ήταν δυνατόν να προστατευτεί κάτι τέτοιο».

Πρωτοπόρος στα χαμηλού κόστους υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια, η ταχεία επέκταση της Norwegian Air την άφησε με χρέη σχεδόν 8 δισ. δολαρίου κατά τα μέσα του 2020, καθιστώντας την ευάλωτη στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Η απόρριψη της κυβέρνησης την αφήνει σε μια «κατάσταση-πρόκληση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Το ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα για κεφάλαια είναι απογοητευτικό και έχει την αίσθηση γροθιάς στο στομάχι για όλους στη Norwegian» είπε ο Γιάκομπ Σραμ, διευθύνων σύμβουλος.

Η εταιρεία έχει δείξει αξιοσημείωτες ικανότητες να ξεπερνά τα οικονομικά της προβλήματα στο παρελθόν, είπε ο υπουργός Μεταφορών, Κνουτ Αρίλντ Χαράιντε. «Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τη δυνατότητά τους να το κάνουν» είπε, ερωτηθείς για τις δυνατότητές τους να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Δανειστές και εκμισθωτές πήραν τον έλεγχο της εταιρείας τον Μάιο με ένα πακέτο διάσωσης που επέτρεπε πρόσβαση σε εγγυημένα από το κράτος δάνεια ύψους 3 δισ. κορονών (329 εκατ. δολαρίων) καθώς η εταιρεία επιδίωκε να παρέχει πιο περιορισμένες υπηρεσίες. Η Norwegian τον προηγούμενο μήνα λειτουργούσε μόνο 21 από τα αεροπλάνα της, αφήνοντας πάνω από 100 στο έδαφος- περιλαμβανομένου ολόκληρου του στόλου τους των 37 Boeing 787 Dreamliner που χρησιμοποιούνταν για υπερατλαντικά ταξίδια.

Δημοφιλή