Ποιοι λαοί στην Ευρώπη είναι πιο αισιόδοξοι για την υγεία τους

Και τι ισχύει για τους Έλληνες.
Halfpoint Images via Getty Images

Το 2017 οι επτά στους δέκα νέους από 16 ετών και άνω που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας τους καλή έως πολύ καλή. Το 2018 από την άλλη, λιγότεροι από έναν στους δέκα τόνισαν πως το επίπεδο της υγείας τους ήταν κακό ή πολύ κακό.

Στο ερώτημα που απηύθυνε η Eurostat στους πολίτες πραγματοποιώντας και τη σχετική έρευνα, οι Ευρωπαίοι είχαν τη δυνατότητα να χαρακτηρίσουν την υγεία τους πολύ καλή, καλή, μέτρια, κακή ή και πολύ κακή.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών που χαρακτηρίζει την υγεία του καλή ή πολύ καλή καταγράφεται στην Ιρλανδία (83%), την Κύπρο (78%), την Ιταλία και τη Σουηδία (77%), την Ολλανδία (76%) και τη Μάλτα (75%).

Ακόμα ένα σημαντικό συμπέρασμα που αξίζει να καταγραφεί είναι επίσης το γεγονός πως κατά κύριο λόγο οι άνδρες θεωρούν πως η υγεία τους είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις γυναίκες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην ΕΕ, το 72% των ανδρών ηλικίας άνω των 16 ετών αξιολόγησαν την υγεία τους πολύ καλή το 2017 σε σχέση με το 67% των γυναικών.

Η εν λόγω διαφορά παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το μεγαλύτερο χάσμα παρατηρείται για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, όπου το 45% των ανδρών θεωρεί ότι η κατάσταση υγείας του είναι καλή ή πολύ καλή σε σύγκριση με το 39% των γυναικών.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αξιολόγησε την υγεία του ως καλή ή πολύ καλή τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Περισσότερο από το 88% του ανδρικού πληθυσμού ηλικίας 16 έως 44 ετών αντιλαμβάνεται την υγεία του ως καλή ή πολύ καλή. Το ποσοστό μειώνεται στο 69% για τους άνδρες ηλικίας 45 έως 64 ετών και μειώνεται περαιτέρω αγγίζοντας το 45% για τους άνδρες άνω των 65 ετών.

Μια παρόμοια τάση μπορεί να παρατηρηθεί και στο γυναικείο πληθυσμό. Το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 16 έως 44 ετών που ανέφεραν πως η υγεία τους είναι πολύ καλή άγγιξε το 87% σε σύγκριση με το 65% για τις γυναίκες ηλικίας 46 έως 64 ετών και το 39% για εκείνες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αναφέρεται ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 77,3% σημείωσαν πως ένιωθαν πολύ υγιείς το 2017.

Eurostat, Statista

(Με πληροφορίες από Eurostat, Statista)

Δημοφιλή