ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2018 18:13 EEST | Updated 03/05/2018 18:16 EEST

Πωλείται αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία για μερικά εκατομμύρια

skaman306 via Getty Images

Στο ποσό των 8,35 εκατομμυρίων δολαρίων πωλείται μια αρχαία πόλη 2.500 ετών η οποία βρίσκεται νότια της επαρχίας των Μούγλων. Το τουρκικό κράτος δηλώνει ανήμπορο να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά, αφού η γη στην οποία βρίσκεται ανήκει σε ιδιωτική περιουσία.

Οι ιδιοκτήτες που πουλούν το τμήμα της γης που στην πραγματικότητα βρίσκεται η αρχαία ελληνική πόλη Βαργυλία, ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να προβεί σε απαλλοτρίωση, αναφέρει η Daily Sabah.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αρχαία πόλη βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το Μπόντρουμ στις ακτές της Καρίας μεταξύ Ιασού και Μύνδου. Η Βαλγυρία διαθέτει ένα αμφιθέατρο, ένα ναό, ρωμαϊκά μπάνια και μια νεκρόπολη από τη βυζαντινή εποχή.

Η πόλη φαίνεται πως έχει λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών και καμία επίσημη ανασκαφή δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, αρχαία μωσαϊκά έχουν κλαπεί από λαθρεμπόρους ενώ στην πόλη έχουν αφήσει τα σημάδια τους παράνομες ανασκαφές.

Ένας από τους συν-ιδιοκτήτες της γης, ο 87χρονος Hüseyin Üçpınar σημείωσε πως προσπαθεί να πουλήσει τη γη εδώ και χρόνια. Τόνισε παράλληλα πως δεν έχει επαφές με τους άλλους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τον θεωρούν «τρελό» που προσπαθεί να κλείσει την πώληση.

Σημειώνεται ότι στη Μούγλα υπάρχουν περίπου 192 αρχαιολογικοί χώροι και τουλάχιστον 22 από αυτούς προστατεύονται από το τουρκικό κράτος.