Πόλεμος στη Γάζα: «Κόντρα» ΗΠΑ- Ισραήλ για το Associated Press

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προέβησαν σε κατάσχεση εξοπλισμού του αμερικανικού πρακτορείου- ανάκληση της απόφασης.
via Associated Press

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προέβησαν σε κατάσχεση μιας κάμερας και εξοπλισμού μετάδοσης που ανήκε στο Associated Press στο νότιο Ισραήλ την Τρίτη, κατηγορώντας το πρακτορείο πως παραβίαζε ένα νέο νόμο για τα ΜΜΕ παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera.

Εν τέλει Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ ανακαλεί την απόφασή του μετά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον για το θέμα.

«Δεδομένου ότι το υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να εξετάσει το θέμα των μεταδόσεων» από την πόλη Σντερότ, πολύ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, «και του κινδύνου για τις δυνάμεις μας, έδωσα εντολή να ακυρωθεί η επιχείρηση και να επιστραφεί ο εξοπλισμός στο πρακτορείο AP», μέχρι το υπουργείο Άμυνας να αποφασίσει, επισημαίνει ο Σλόμο Κάρχι σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το Al Jazeera, που εδρεύει στο Κατάρ, είναι ένας από τους χιλιάδες πελάτες του AP και λαμβάνει από αυτό ζωντανό βίντεο, όπως και από άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

«Το Associated Press κατακρίνει σφοδρότατα τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης για το κλείσιμο του ζωντανού feed μας που έδειχνε εικόνα της Γάζας και την κατάσχεση εξοπλισμού του ΑΡ» είπε η Λόρεν Ίστον, αντιπρόεδρος εταιρικής επικοινωνίας στο πρακτορείο. «Το κλείσιμο δεν βασιζόταν στο περιεχόμενο του feed μα στην καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου της χώρας για τα ξένα κανάλια. Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε το ζωντανό μας feed άμεσα έτσι ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη σημαντική οπτική δημοσιογραφία σε χιλιάδες ΜΜΕ ανά τον κόσμο».

Αξιωματούχοι του υπουργείου Επικοινωνιών κατέφθασαν επί σκηνής στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης και προχώρησαν σε κατάσχεση του εξοπλισμού. Έδειξαν στο ΑΡ ένα έγγραφο με την υπογραφή του υπουργού Επικοινωνιών, υποστηρίζοντας πως παραβιάζει τον εν λόγω νόμο.

«Το υπουργείο Επικοινωνιών θα συνεχίσει να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής χρειάζεται για τον περιορισμό μεταδόσεων που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Στις 5 Μαΐου Ισραηλινοί αξιωματούχοι, χρησιμοποιώντας τον νέο νόμο, έκλεισαν τα γραφεία του Al Jazeera και κατάσχεσαν τον εξοπλισμό του, απαγόρευσαν τις μεταδόσεις του και μπλόκαραν τις ιστοσελίδες του.

Λίγο πριν την κατάσχεση του εξοπλισμού του την Τρίτη το ΑΡ μετέδιδε εικόνα της βόρειας Γάζας. Όπως τονίζει το πρακτορείο, συμμορφώνεται στους κανόνες που απαγορεύουν τη μετάδοση λεπτομερειών περί κινήσεων στρατευμάτων. Το ζωντανό βίντεο έδειχνε καπνούς να υψώνονται πάνω από την περιοχή. Το ΑΡ είχε διαταχθεί την περασμένη Πέμπτη να σταματήσει τη ζωντανή μετάδοση, κάτι που αρνήθηκε να κάνει.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, χαρακτήρισε την κίνηση εναντίον του ΑΡ ως «πράξη τρέλας».

«Δεν είναι το Al Jazeera. Είναι ένα αμερικανικό ΜΜΕ» είπε. «Αυτή η κυβέρνηση ενεργεί σαν να έχει αποφασίσει να διασφαλίσει με κάθε κόστος πως το Ισραήλ θα αποφεύγεται από όλο τον κόσμο».

Με πληροφορίες από Associated Press-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δημοφιλή