Πόλεμος στην Ουκρανία: Κάτι φαίνεται να αλλάζει ενώ όλοι κοιτούν τη Μέση Ανατολή

Ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τον Δνείπερο και διατήρησαν τις θέσεις τους, ενώ λάμβαναν χώρα και άλλες εξελίξεις.
via Associated Press

Μπορεί η προσοχή του κόσμου να είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και την απάντηση του Ισραήλ που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας κάτι φαίνεται να κινείται- με εν δυνάμει σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην ουκρανική αντεπίθεση.

Όπως προκύπτει, ουκρανικές δυνάμεις δεν πέρασαν απλά τον Δνείπερο, εισερχόμενες σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, μα διατήρησαν τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη του ποταμού, στην περιφέρεια της Χερσώνας. Πρόκειται για μια εν δυνάμει σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει σκοπό να κόψει στα δύο τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη και να αποκόψει τον χερσαίο διάδρομο που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Σε επικοινωνία μηνυμάτων η 46η Ταξιαρχία είπε στο BBC πως ουκρανικές δυνάμεις εμπλέκονταν σε σφοδρές συγκρούσεις ενώ προσπαθούσαν να καταλάβουν το χωριό Κρίνκι. Εάν αυτή η προσπάθεια επιτύχει, οι πιο προωθημένες μονάδες θα έχουν μια βάση από την οποία θα μπορούν να εξαπολύσουν μεγαλύτερη επίθεση για να χωρίσουν στα δύο τις ρωσικές δυνάμεις και να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους.

via Associated Press

Το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW) λέει πως οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν μεγαλύτερες του αναμενομένου επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη, ενώ Ρώσοι bloggers στρατιωτικών θεμάτων ανέφεραν επίσης μάχες στο Κρίνκι. Εάν υπάρξει επιτυχία εκεί, θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία, δεδομένων των αργών ρυθμών με τους οποίους εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση, που άρχισε τον Ιούνιο.

Ωστόσο ακόμα και έτσι, μια πολύ μεγάλης κλίμακας επίθεση τύπου Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα ήταν και πολύ πιθανή, καθώς, αν και η πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας έχει παραβιαστεί κοντά στο χωριό Βερμπόβε, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με μεγάλα ναρκοπέδια, ισχυρές οχυρώσεις και εντατικές αεροπορικές επιθέσεις, ενώ οι ίδιες έχουν ανεπαρκή αεροπορική υποστήριξη. Από πλευράς τους, οι Ρώσοι επιτίθενται και αυτοί, με σφοδρούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του μετώπου και άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και μια επίθεση εναντίον της Αβντίβκα στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στο Ντονέτσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να αποκρούσουν μια ανανεωμένη ρωσική επιθετική ενέργεια. Σύμφωνα με το ISW, η προσπάθεια αυτή υποδεικνύει την επιμονή της ρωσικής στρατιωτικές διοίκησης σε επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή παρά τις βαριές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό.

via Associated Press

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε την Παρασκευή ότι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει περίπου 50 ρωσικά άρματα μάχης και πάνω από 100 τεθωρακισμένα σε μάχες κοντά στην Αβντίβκα- ισχυρισμός που δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Βόρεια Κορέα για τη στήριξή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, ημέρες αφού οι ΗΠΑ είπαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έστειλε πυρομαχικά στη Ρωσία για να τη βοηθήσει στην πολεμική της προσπάθεια. Ο Λευκός Οίκος είχε πει ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πάνω από 1.000 κοντέινερ στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στη Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι να λέει πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Κιμ θέλει εξελιγμένες ρωσικές τεχνολογίες όπλων για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πώς η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έρχονται πιο κοντά στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων που έχουν, η καθεμιά ξεχωριστά, με τις ΗΠΑ.

via Associated Press

Στο μεταξύ, η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μακράς εμβέλειας πυραύλους ATACMS, που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να ευχαριστεί τις ΗΠΑ και να λέει πως «έδειξαν την αξία τους». Αν και ο αριθμός που έλαβε η Ουκρανία φαίνεται να είναι μικρός, ο πύραυλος αυτός παρέχει στις ουκρανικές δυνάμεις τη δυνατότητα να χτυπούν ρωσικούς στόχους που βρίσκονται ακόμα πιο μακριά- συγκεκριμένα βάσεις και αποθήκες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων, διοικητήρια, αεροδρόμια κ.α σε κατεχόμενες περιοχές, ειδικά εν όψει του χειμώνα, που αναμένεται να δυσκολέψει την πορεία της αντεπίθεσης.

via Associated Press

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, σε νυχτερινές επιθέσεις στη νότια και την ανατολική Ουκρανία καταστράφηκαν εννιά ρωσικά ελικόπτερα και άλλα είδη εξοπλισμού σε δύο αεροδρόμια. Σημειώνεται πως η ουκρανική πλευρά ζητούσε τους πυραύλους εδώ και καιρό, ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν δίσταζε, καθώς υπήρχαν φόβοι πως το Κίεβο θα χτυπούσε με αυτούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, εξοργίζοντας τη Μόσχα και κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση. Ωστόσο τελικά η Ουάσινγκτον έδωσε την έγκρισή της τον προηγούμενο μήνα.

Με πληροφορίες από BBC, Associated Press, Reuters

Δημοφιλή