Reuters: «Πόλεμος» στις ΗΠΑ για τον Τζορτζ Τσούνη, υποψήφιο νέο πρέσβη στην Ελλάδα - Τι λένε πρώην διπλωμάτες

Γιατί Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες αποδοκιμάζουν την επιλογή του Τζορτζ Τσούνη.
.
.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες επέκριναν την επιλογή του Γιώργου Τσούνη (Τζορτζ Τσούνης), επιχειρηματία του χώρου των ξενοδοχείων, για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λέγοντας πως η έλλειψη προετοιμασίας του όταν ήταν υποψήφιος για τη θέση του πρέσβη στη Νορβηγία το 2014 έδειξε ότι ήταν ακατάλληλος για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο εξωτερικό.

H αμερικανική πρακτική να κατονομάζονται πολιτικοί δωρητές με λίγη ή και καθόλου διπλωματική εμπειρία ως πρέσβεις αποδοκιμάζεται από ξένους αξιωματούχους εδώ και δεκαετίες, και πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ λένε πως η άγνοια του κ. Τσούνη για τη Νορβηγία όταν κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας το 2014 υποδεικνύει ότι δεν του αξίζει δεύτερη ευκαιρία.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι ο κ. Τσούνης είχε τα προσόντα που χρειάζονταν για να ηγηθεί της πρεσβείας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τα άπταιστα ελληνικά του και την εμπλοκή του σε ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς.

Ο κ. Τσούνης, που έχει κάνει δωρεές σε πολλούς Δημοκρατικούς, μα και σε Ρεπουμπλικανούς, αποσύρθηκε ως υποψήφιος για τη Νορβηγία αφού επικρίθηκε από Νορβηγοαμερικανούς και χλευάστηκε στο «Anderson Cooper 360» του CNN και στο «The Daily Show with Jon Stewart».

«Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει τις ακροάσεις έγκρισης/ επιβεβαίωσής του το 2014 ως τις πιο ντροπιαστικές στην αμερικανική ιστορία» είπε ο Τσας Φρίμαν, συνταξιούχος διπλωμάτης καριέρας, πρώην πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, επικεφαλής διερμηνέας στην επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972 και συντάκτης του λήμματος για τη διπλωματία στην Encyclopedia Britannica».

Το 2014 ο Τσούνης αναφέρθηκε στη Νορβηγία λέγοντας πως έχει πρόεδρο, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και είπε ότι το Κόμμα της Προόδου ήταν μεταξύ «περιθωριακών στοιχείων» που «εκλύουν μίσος» και επικρίθηκε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας όταν ήταν τμήμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τσούνης ίδρυσε την Chartwell Hotels LLC και προεδρεύει στην Battery Park City Authority, η οποία διαχειρίζεται σχεδιαζόμενο project ανάπτυξης ακινήτων 372 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα του Μανχάταν.

«Μιλά άπταιστα ελληνικά και είναι σε συμβούλια πολλών ελληνικών οργανισμών. Δεν τίθεται ερώτημα πως ταιριάζει πάρα πολύ καλά» είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν υπό καθεστώς ανωνυμίας, προσθέτοντας πως η πρώτη γλώσσα του είναι τα ελληνικά.

Ο αξιωματούχος επίσης είπε ότι ο πρόεδρος και ο κ. Τσούνης γνωρίζονται εδώ και δύο δεκαετίες, και είχαν πρωτογνωριστεί όταν ο Μπάιντεν ήταν προέδρευε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και είχε εκτενείς συζητήσεις σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ερωτηθείς τηλεφωνικά, ο κ. Τσούνης είπε ότι η υποψηφιότητα αυτή τον τιμά.

Ο Μπομπ Σέρμαν, ο οποίος ήταν πρέσβης στην Πορτογαλία επί κυβέρνησης Ομπάμα και γνώρισε τον κ. Τσούνη όταν εκπαιδεύονταν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για υποψήφιοι πρέσβεις, εκφράστηκε πολύ θετικά για αυτόν.

«Έχει μυαλό πρώτης τάξεως. Έχει φοβερές αναλυτικές ικανότητες και την ιδιοσυγκρασία ενός διπλωμάτη» είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για την ακρόαση του 2014, ο Σέρμαν είπε πως «είχε μια άσχημη ημέρα, και είχε μια άσχημη ημέρα πολύ δημοσίως. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη Νορβηγία. Αυτό έχει να κάνει με κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο μέσα του, που το ξέρει απ’έξω κι ανακατωτά, και αυτό είναι η Ελλάδα, η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα».

Εάν εγκριθεί, ο Τζορτζ Τσούνης θα είναι ο πρώτος που διορίζεται στη θέση του πρέσβη στην Ελλάδα χωρίς να είναι διπλωμάτης καριέρας εδώ και περίπου 30 χρόνια. Επτά από τους τελευταίους οκτώ πρέσβεις ήταν διπλωμάτες καριέρας, ενώ ένας ήταν κρατικός λειτουργός.

«Πέραν της ελληνικής καταγωγής του, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως είναι καλύτερα καταρτισμένος για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην Αθήνα από ό,τι στο Όσλο» είπε στο Reuters ο Φρίμαν, λέγοντας πως η πολιτική ως προς την Ελλάδα επηρεάζει την Τουρκία, την ΕΕ, τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως αργομισθία, προς αγορά ως αντάλλαγμα σε δωρεές για καμπάνιες ή ως χώρος εκπαίδευσης αρχάριων διπλωματών, ακόμα λιγότερο ανίκανων ερασιτεχνών» πρόσθεσε.

Ο Ρίτσαρντ Μπουσέρ, συνταξιούχος διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης στην Κύπρο, γενικός πρόξενος στο Χονγκ Κονγκ και ο μακροβιότερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εστίασε στην έλλειψη προετοιμασίας του Τζορτζ Τσούνη το 2014.

«Το ζήτημα δεν είναι (διπλωμάτης) καριέρας απέναντι σε πολιτικό (διορισμό). Είναι ικανότητας απέναντι σε ανικανότητα» πρόσθεσε.

Ο πρώην γερουσιαστής Αλ Φράνκεν (Μινεσότα) που αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα του Τζορτζ Τσούνη για την πρεσβεία στο Όσλο μετά από αντιδράσεις Νορβηγοαμερικανών, απάντησε σαρδόνια για τη νέα του υποψηφιότητα: «Λοιπόν, θα περίμενα να γνωρίζει περισσότερα για την Ελλάδα από ό,τι για τη Νορβηγία».

Δημοφιλή