«Πολιορκία» του Παρισιού σχεδιάζουν οι αγρότες - Η κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον μέτρα στήριξης

Οι αγρότες πιέζουν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για καλύτερες αμοιβές για τα προϊόντα τους, λιγότερη γραφειοκρατία και προστασία από φθηνές εισαγωγές.
via Associated Press

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας διέταξε σήμερα μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας γύρω από το Παρίσι, καθώς εξαγριωμένοι αγρότες προειδοποιούν ότι θα κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα, λίγες ώρες αφότου ακτιβίστριες για το κλίμα περιέλουσαν με σούπα το αλεξίσφαιρο τζάμι που προστατεύει τον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα στο μουσείο του Λούβρου.

Οι Γάλλοι αγρότες ασκούν περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για καλύτερες αμοιβές για τα προϊόντα τους, λιγότερη γραφειοκρατία και προστασία από φθηνές εισαγωγές.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν πραγματοποίησε σύσκεψη ασφαλείας σήμερα πριν από πιθανούς αποκλεισμούς δρόμων γύρω από το Παρίσι, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

via Associated Press

Ο Νταρμανέν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να «αποτρέψουν οποιονδήποτε αποκλεισμό» της Διεθνούς Αγοράς Rungis και των αεροδρομίων του Παρισιού καθώς και να απαγορεύσουν κάθε κονβόι αγροτών να εισέλθει στην πρωτεύουσα, ανέφερε η δήλωση.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των αγροτικών συνδικάτων δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες τους.

via Associated Press

Οι αγρότες του συνδικάτου Rural Coordination στην περιοχή Λοτ-ε-Γκαρόν, όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, σχεδιάζουν να πάνε με τα τρακτέρ τους αύριο, Δευτέρα, προς τη Διεθνή Αγορά Rungis, η οποία προμηθεύει την πρωτεύουσα και τη γύρω περιοχή με μεγάλο μέρος των φρέσκων τροφίμων της.

via Associated Press

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα αγροτών της Γαλλίας ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι τα μέλη τους που εδρεύουν σε περιοχές γύρω από την περιοχή του Παρισιού θα προσπαθήσουν να αποκλείσουν όλους τους κύριους δρόμους προς την πρωτεύουσα, με στόχο να θέσουν την πόλη «υπό πολιορκία», από το απόγευμα της Δευτέρας.

Τα σχέδια για μια δράση πλήρους κλίμακας δεν έχουν αλλάξει, δήλωσε ο Αρνό Ρουσώ, επικεφαλής του συνδικάτου αγροτών FNSEA. Μιλώντας στο BFMTV από ένα οδόφραγμα κοντά στο Μποβέ, βόρεια του Παρισιού, είπε στους αγρότες να ξεκουραστούν πριν από μια εβδομάδα «γεμάτη κινδύνους».

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που οι αγρότες είπαν ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα αιτήματά τους. Αυτά περιλαμβάνουν τη «δραστική απλούστευση» ορισμένων τεχνικών διαδικασιών και τη σταδιακή κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο ντίζελ για τα αγροτικά οχήματα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, επισκέφθηκε σήμερα μια φάρμα στην κεντρική περιοχή Ιντρ-ε-Λουάρ. Αναγνώρισε ότι οι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη θέση γιατί «από τη μια λέμε «χρειαζόμαστε ποιότητα» και από την άλλη «θέλουμε ολοένα χαμηλότερες τιμές». «Αυτό που διακυβεύεται είναι η εξεύρεση λύσεων βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε, «επειδή χρειαζόμαστε τους αγρότες μας».

via Associated Press

Ο Ατάλ είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «πρόσθετα» μέτρα κατά αυτού που αποκάλεσε «αθέμιτο ανταγωνισμό» από άλλες χώρες που έχουν διαφορετικούς κανόνες παραγωγής και εισάγουν τρόφιμα στη Γαλλία.

Υποσχέθηκε «άλλες αποφάσεις» που θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών.

Δημοφιλή