ΤΟ BLOG
28/05/2019 13:45 EEST | Updated 28/05/2019 13:45 EEST

Πολιτικό θρίλερ στο Ισραήλ

Ένα πολιτειακό θρίλερ άνευ προηγούμενου που μπορεί να καταστήσει ολόκληρο το 2019 κυριολεκτικά σε ένα ολόκληρο έτος ακυβερνησίας.

Amir Levy via Getty Images

Εάν μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα (Τετάρτη 29/5) δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ο Βενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα ξαναμπαίνει σε προεκλογική περίοδο ή η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης περνάει είτε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Μπένι Γκαντς) ή ακόμα και σε άλλον βουλευτή που ανήκει στο Λικούντ (και οι φήμες ψιθυρίζουν ότι αυτός θα είναι ο επικρατέστερος δελφίνος, Γκιντόν Σάαρ).

Όσο περνάνε οι ώρες, το Ισραήλ πλησιάζει σε ένα πολιτειακό θρίλερ άνευ προηγούμενου που μπορεί να καταστήσει ολόκληρο το 2019 κυριολεκτικά σε ένα ολόκληρο έτος ακυβερνησίας. Ήδη συζητούνται οι πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των νέων βουλευτικών εκλογών είτε στα τέλη Αυγούστου είτε στις αρχές ή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και όλα αυτά, επειδή:

Α) Ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν , αρχηγός του δεξιού κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας», απαιτεί από τον Νετανιάχου και τα κόμματα των Υπερορθόδοξων Εβραίων να δεσμευθούν ότι δεν θα αλλάξει κανένα απολύτως άρθρο του ήδη ψηφισθέντος νόμου περί στράτευσης των μαθητών των θεολογικών σχολών των Υπερορθοδοξων – και

Β) Το «Γαλανόλευκο» υπό τους Μπένι Γκαντς, Γιαήρ Λαπίντ και Μοσέ Γιααλόν δεν αποκλείουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το Λικούντ, υπό την προϋπόθεση να μην συμμετέχει ο Βενιαμίν Νετανιάχου.