Πως δύο φοιτητές δημοσιογραφίας αποκάλυψαν το μεγαλύτερο κρυφό γκρουπ νεοναζί του ίντερνετ

Πως δύο φοιτητές δημοσιογραφίας αποκάλυψαν το μεγαλύτερο κρυφό γκρουπ νεοναζί του ίντερνετ
HuffPost

Πριν από λίγο καιρό, οι φοιτητές δημοσιογραφίας Shannon Carranco και Jon Milton έλαβαν ένα ενδιαφέρον μήνυμα από τις πηγές τους σε αντιφασιστική οργάνωση.

Οι antifa είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες μηνύματα που αντάλλασσαν νεοναζί σε μια κλειστή ομάδα chat της Discord, μιας κρυπτογραφημένης υπηρεσίας μηνυμάτων για gaming.

Οι Carranco και Milton - προπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ - δεν ήταν ακόμη επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Αλλά η δουλειά που έκαναν οδήγησε τελικά στην αποκάλυψη μιας ομάδας με τους πιο τρομακτικούς νεοναζί του ίντερνετ.

Μετά από μια συνάντηση με τους αντιφασίστες, οι Carranco και Milton έλαβαν χιλιάδες αρχεία που χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 2016 και περιείχαν περισσότερα από 12.000 μηνύματα. Μηνύματα μίσους, ρατσισμού, μισογυνισμού και αντισημιτισμού, που εξυμνούσαν την ακροδεξιά βία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των έξι Μουσουλμάνων σε τζαμί στην πόλη του Κεμπέκ.

Αλλά αυτό που έκανε αυτά τα μηνύματα ιδιαίτερα πολύτιμα ήταν ο αρχηγός: ο Zeiger, ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ένας από τους πιο πιστούς γραφιάδες στο νεοναζιστικό site Daily Stormer του Andrew Anglin. Ο Zeiger διαδίδει επί χρόνια τη λευκή εθνικιστική προπαγάνδας σε ακροδεξιά φόρουμ, προωθώντας το Division Atomwaffen -μια βίαιη αμερικανική εξτρεμιστική οργάνωση που έχει συνδεθείμε τουλάχιστον πέντε δολοφονίες τους τελευταίους 19 μήνες.

Ο Zeiger δεν αποκάλυπτε την πραγματική του ταυτότητα και το πού βρίσκεται. Όπως συμβαίνει και με άλλους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, η ανωνυμία του επέτρεψε να υποκινεί το μίσος και να προωθεί βίαιες πρακτικές χωρίς επιπτώσεις. Αλλά τώρα η ομάδα του Discord αποκάλυψε που ζούσε ο Zeiger -στο Μόντρεαλ- και πως ανέπτυξε ένα δίκτυο νεοναζί στην πόλη.

Ο Zeiger, ως de facto ηγέτης της ομάδας, διοργάνωσε προσωπικές συναντήσεις μεταξύ των μελών και στρατολογούσε νέα μέλη μέσω της κλειστής ομάδας, η οποία λειτουργούσε και ως ομάδα υποστήριξης για μοναχικούς, θυμωμένους άντρες, που είχαν στραφεί στον εξτρεμισμό.

Οι δύο φοιτητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περίπου 48 άτομα στη συνομιλία, όλοι λευκοί άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών, που ζούσαν στην περιοχή του Μόντρεαλ.

Διαβάζοντας αναλυτικά τα μηνύματα και διασταυρώνοντας πληροφορίες με τις αντιφασιστικές πηγές τους, μπορούσαν σιγά-σιγά να φτάσουν στις ταυτότητες του Zeiger και άλλων εξεχόντων μελών της ομάδας του Discord. Άρχισαν προσπαθώντας να ταιριάξουν τα ονόματα χρηστών του chat με άλλους λογαριασμούς στα social media, κοινωνικών μέσων και βρήκαν ότι ο Zeiger είχε ανεβάσει τη διεύθυνση κατοικίας του το 2016, προσκαλώντας μέλη της ομάδας να παρακολουθήσουν το debate Κλίντον - Τραμπ.

Παρά τους φόβους για τη σωματική τους ακεραιότητα, μετά από μήνες έρευνας επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του Zeiger, ενός 30χρονου συμβούλου πληροφορικής, ονόματι Gabriel Sohier Chaput. Επικοινώνησαν και με έναν δημοσιογράφο της Montreal Gazette, τον Christopher Curtis για να τους στηρίξει με το θέμα.

Οι τρεις τους έγραψαν το θέμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Gazette και ήταν η αιτία για να οργανωθούν πολλές αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

Πηγή: HuffPost

Δημοφιλή