ΔΙΕΘΝΕΣ
28/10/2019 17:55 EET | Updated 28/10/2019 18:12 EET

Πώς ο Τραμπ μπορεί να διακινδύνευσε μελλοντικές επιχειρήσεις στο διάγγελμα για τον θάνατο του αρχηγού του ISIS

Αμερικανοί στρατιωτικοί προειδοποιούν.

ASSOCIATED PRESS

Την Κυριακή ακούσαμε όλοι τον Ντόναλντ Τραμπ να περιγράφει με πρωτοφανείς λεπτομέρειες τον τόπο που οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εντόπισαν και παγίδευσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Πως τον βρήκαν, πως τον κυνήγησαν οι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ποιους σκότωσαν κατά τη διάρκεια, όλα.   

Όμως τώρα, αμερικανοί στρατιωτικοί εκφράζουν τους φόβους του ότι με τόσες λεπτομέρειες που έδωσε δημόσια -από τις ακριβείς ώρες που συνέβησαν τα γεγονότα μέχρι συγκεκριμένες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση- μπορεί να έχει θέσει σε κίνδυνο μελλοντικές επιχειρήσεις, όπως τονίζει το Insider.   

Παρακολούθησαν ζωντανά την επιχείρηση «σαν να βλέπεις ταινία», περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και την μετέφερε με κάθε λεπτομέρεια σε όλο τον κόσμο. 

Μάλιστα χαρτογράφησε με ακρίβεια την επικίνδυνη διαδρομή των ελικοπτέρων στο κρησφύγετο του Μπαγκντάντι στην βορειοδυτική Συρία. 

«Μιλώντας για το πόσα αεροσκάφη, από που αυτά τα αεροσκάφη πέταξαν, πως παραβιάζουν ένα κτίριο, τη γνώση για τα τούνελ και τη χαρτογράφηση αυτών των τούνελ, είναι επιχειρησιακές λεπτομέρειες που δίνονται μόνο για τα υπερηφανευτείς» είπε στο Vox o Michael Leiter, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Αντιτρομοκρατία των ΗΠΑ, όταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε  το 2011.

Επίσης, την ίδια άποψη εξέφρασαν στο Politico, νυν και πρώην στρατιωτικοί. «Δεν υπήρχε λόγος να τα αποκαλύψει αυτά. Τους δίνεις ένα ακόμα τρόπο να σκέφτονται για πόσο χρόνο είναι εκτεθειμένες οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος. Το να χρονομετρείς τον στόχο δεν είναι μια πληροφορία που θες να έχουν οι κακοί, να ξέρουν ποια ήταν η τακτική σου ή πόσο χρόνο σου πήρε». 

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει μέρος του βίντεο που τραβήχτηκε το Σάββατο, από την επιδρομή στην Συρία, όπου και σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.

Το βίντεο αυτό, ενδέχεται να περιλαμβάνει εναέρια πλάνα και ίσως πλάνα από κάμερες, οι οποίες ήταν προσαρμοσμένες στους στρατιώτες, που έλαβαν μέρος στην επιδρομή.

«Το σκεφτόμαστε. Ισως,» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους πριν πετάξει για το Σικάγο. «Ισως πάρουμε κάποια τμήματά του και τα δημοσιεύσουμε,» εξήγησε ο ίδιος.

Sponsored Box