Τα πως και τα γιατί πίσω από τον θρίαμβο των Πράσινων στις ευρωεκλογές - Η οπτική της Ελλάδας

Greenpeace, WWF Ελλάς και The Green Tank γράφουν στην HuffPost για το «πράσινο φαινόμενο»
German Greens party top candidate Sven Giegold (L) and co-leader of the Green party Annalena Baerbock (C) celebrate as exit poll are announced on public broadcast TV stations during the election evening on May 26, 2019 in Berlin following the European parliament election.
German Greens party top candidate Sven Giegold (L) and co-leader of the Green party Annalena Baerbock (C) celebrate as exit poll are announced on public broadcast TV stations during the election evening on May 26, 2019 in Berlin following the European parliament election.
ASSOCIATED PRESS

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019 ήταν η επιτυχία που κατέγραψαν οι Πράσινοι. Αυτοί που τόλμησαν, αφουγκράστηκαν, αλλά και εξέφρασαν την αγωνία των πολιτών και των ευαισθητοποιημένων νέων για την κλιματική κρίση, είδαν τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται. Είναι οι νέοι ρυθμιστές της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν αποτυπώθηκε με ανάλογο τρόπο μία τάση σε επίπεδο κοινωνίας, ούτε διαμορφώθηκε πολιτικός σχηματισμός με τέτοια χαρακτηριστικά.

Ίσως διότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα φαντάζουν ως προβλήματα πολυτελείας στον λαό ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στη δίνη της κρίσης σχεδόν επί μια δεκαετία. Ίσως γιατί τα πολιτικά κόμματα παραμένουν εγκλωβισμένα σε ξεπερασμένα στερεότυπα. Ωστόσο, ζούμε σ΄έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν και η Ελλάδα με το ιδιαίτερο και εύθραυστο τοπίο, αλλά και την ανθρωποκεντρική της σκέψη, αντί για ουραγός θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Για την νίκη των Ευρωπαίων Πρασίνων και τη σημασία της γράφουν στη HuffPost Greece η Greenpeace, το WWF Ελλάς και η δεξαμενή σκέψης The Green Tank.

Νίκος Χαραλαμπίδης, Greenpeace - Ευρωεκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για το κλίμα

Στον δικό μας μικρόκοσμο, τα θέματα που απασχόλησαν τον πολιτικό διάλογο ενόψει των Ευρωεκλογών δεν είχαν καμιά σχέση με τα αντίστοιχα στην Ευρώπη... Περισσότερα

WWF Ελλάς - Τι σηματοδοτεί η εκλογική επιτυχία των πρασίνων στις ευρωεκλογές;

Εάν πρέπει να αντλήσουμε ένα συμπέρασμα από τα παραπάνω, αυτό είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις που δεν φοβούνται να θέσουν στο προσκήνιο προβληματισμούς, ανησυχίες, και ακόμα καλύτερα, να δώσουν απαντήσεις και να προτείνουν λύσεις σε αυτές τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις αντλούν άμεσο εκλογικό όφελος... Περισσότερα

Ιόλη Χριστοπούλου, The Green Tank - Ποιος θα φέρει το πράσινο κύμα στην Ελλάδα;

Δεν είναι όμως σπάνιο, τάσεις και ρεύματα να αργούν, αλλά τελικά να έρχονται και στην Ελλάδα. Πράγματι, όλο και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα εμπνέονται από το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ... Περισσότερα

Francois Lenoir / Reuters

Δημοφιλή