ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/07/2019 08:01 EEST

Προεκλογική προειδοποίηση από τους θεσμούς: «Βλέπουν» τρύπα μετά τα μέτρα Τσίπρα

Από 13 Σεπτεμβρίου οι σκληρές διαπραγματεύσεις.

ASSOCIATED PRESS

Χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα το Euro Working Group, καθώς το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές δεν επιτρέπει  στους θεσμούς να εξετάσουν την Ελληνική υπόθεση.

Το ίδιο άλλωστε θα συμβεί και στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου αφού παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάσουν τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία, η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών άλλαξε τα σχέδια τους. Η ηγεσία των Ευρωπαϊκών Θεσμών αποφάσισε, τουλάχιστον επίσημα, να κρατήσει ουδέτερη στάση εν όψει των εθνικών εκλογών και έτσι έχει αποφύγει να τοποθετηθεί ανοιχτά για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας προκειμένου να μην θεωρηθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η επόμενη συνεδρίαση του  Eurogroup θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου, δηλαδή την επόμενη των Εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην έχει αναλάβει ακόμα ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δεν επιτρέπει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάσουν την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. 

Ως εκ τούτου οι σκληρές διαπραγματεύσεις σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων μεταφέρονται για το φθινόπωρο. Στις 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι το πρώτο επίσημο ραντεβού του νέου υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους στο πλαίσιου του πρώτου Eurogroup για τη νέα περίοδο. 

Περίοδος χάριτος δεν αναμένεται να υπάρξει καθώς ήδη οι Θεσμοί έχουν στείλει σήμα ότι ανησυχούν σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μετά και την ψήφιση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή λίγο πριν τις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, το συγκεκριμένο Eurogroup αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θα γίνει αμέσως μετά την ομιλία του νέου πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παραδοσιακά η κυβέρνηση παρουσιάζει τις θέσεις της για την Οικονομική πολιτική. 

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα τη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Όπως αναμένεται η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης στη βάση της 3ης μεταμνηονιακής αξιολόγησης, αλλά και των επικαιροποιημένων στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία θα έχουν στα χέρια τους οι Θεσμοί. 

Με αυτά τα στοιχεία η Θεσμοί θα ζητήσουν απαντήσεις σχετικά με την πορεία των δημόσιων Οικονομικών και αποδείξεις από την Ελληνική πλευρά ότι η ψήφιση των νέων μέτρων δεν έχει προκαλέσει αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ανεπίσημα οι τεχνοκράτες των Θεσμών έχουν ήδη διαμηνύσει ότι μετά την ψήφιση των μέτρων βλέπουν «τρύπα» ύψους 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ για το 2019 και 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ για το 2020, αφήνοντας έτσι ανοιχτή τη συζήτηση για τις «δράσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός» όπως αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Sponsored Post