«Πρόσω ολοταχώς» για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ του ΠΝ

Τη συνεργασία τους για το πρόγραμμα ανακοίνωσαν η Thales και η thyssenkrupp Marine Systems.
.
.
Πολεμικό Ναυτικό

Τη σύσταση κοινοπραξίας με στόχο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO-200HN του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσαν την Τετάρτη η thyssenkrupp Marine Systems και η Thales, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως σημαντική εξέλιξη σε ένα ζήτημα που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το ΠΝ.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει τέσσερις φρεγάτες της κλάσης σε υπηρεσία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 («Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς»). Τα εκσυγχρονισμένα σκάφη του τύπου προορίζονται να πλαισιώσουν τις σύγχρονες φρεγάτες FDI που πρόκειται να παραλάβει το ΠΝ, μέσω ενός προγράμματος που αναμένεται να οδηγήσει τουλάχιστον σε μία δεκαπενταετία επιχειρησιακής ζωής- και ως εκ τούτου η αναβάθμιση/ εκσυγχρονισμός τους αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα, δεδομένης της ανάγκης για «πλώρες» στο ΠΝ και του ότι οι φρεγάτες τύπου «S», που αποτελούν εδώ και δεκαετίες τη «ραχοκοκαλιά» του στόλου, είναι στη «δύση» της επιχειρησιακής τους ζωής.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το κόστος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών ΜΕΚΟ υπολογιζόταν στα 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί, δεδομένης της σημασίας του για το ΠΝ αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της κοινοπραξίας, η thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της πλατφόρμας των πλοίων. «Ως εταιρεία συστημάτων, η thyssenkrupp Marine Systems θα προμηθεύσει όχι μόνο τα έγγραφα σχεδιασμού, μα και τα συστήματα επικοινωνίας. Για αυτόν τον σκοπό θα δοθεί υπεργολαβία στη Hagenuk Marinekommunikation, θυγατρική της ATLAS ELEKTRONIK» αναφέρεται σε ανακοίνωση της TKMS. Η Thales από πλευράς της θα παρέχει το σύστημα μάχης, «με το σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS ως βάση του, για τις φρεγάτες MEKO 200HN και θα αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου στην κοινοπραξία που βασίζεται στο Ένγκελο της Ολλανδίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία για την κοινοπραξία υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου- ενώ υπογραμμίζεται πως θα ανατεθεί υπεργολαβία για τροποποιήσεις της πλατφόρμας του πλοίου σε ναυπηγείο στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναφέρεται πως η παραγγελία αναμένεται να παραληφθεί το 2024.

Δημοφιλή