ΔΙΕΘΝΕΣ
21/02/2019 18:24 EET

Πρόστιμο 3,7 εκατ. ευρώ σε γερμανική εταιρεία όπλων για παράνομες πωλήσεις όπλων στο Μεξικό

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

ASSOCIATED PRESS

Γερμανικό δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης με αναστολή σε δύο πρώην εργαζόμενους της γνωστής εταιρείας όπλων Heckler & Koch (H&K), συν πρόστιμο ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στην ίδια την εταιρεία, για παράνομες παραδόσεις όπλων στο Μεξικό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το δικαστήριο της Στουτγάρδης αθώωσε άλλους τρεις πρώην εργαζομένους της εταιρείας. Η H&K ωστόσο βρέθηκε ένοχη για παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας περί εξαγωγών όπλων, καθώς έστειλε περίπου 5.000 τυφέκια εφόδου G36 και μικρότερα όπλα σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις- όπως το Μεξικό, όπου λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών ναρκωτικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές γερμανικών όλων περιλαμβάνουν πολιτείες του Μεξικού όπως η Τσιάπας, η Τσιουάουα και η Γκουερέρο, όπου οι φόνοι και οι απαγωγές αποτελούν πολύ συχνά φαινόμενα.

Οι παραδόσεις έγιναν το 2006-2009. Σε έναν από τους πρώην εργαζομένους επιβλήθηκε ποινή ενός έτους και 10 μηνών με αναστολή, καθώς και πρόστιμο 80.000 ευρώ, ενώ στον άλλον ενός έτους και πέντε μηνών, καθώς και 250 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Τα όπλα της H&K χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις ανά τον κόσμο: Πέραν του Μεξικού, έχουν πάει σε στρατεύματα και πολιτοφυλακές στο Πακιστάν, τη Μιανμάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Τουρκία. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Γερμανικά ΜΜΕ (SWR, BR) βρήκαν στοιχεία πως τυφέκια G36 χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση εναντίον Μεξικανών φοιτητών στην Ιγκουάλα το 2014, όπου σκοτώθηκαν έξι και 43 απήχθησαν. Όλοι πλην ενός εξαφανίστηκαν χωρίς να βρεθούν ίχνη.