ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/10/2019 16:24 EEST | Updated 16/10/2019 09:51 EEST

Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε «πράσινη» ανάπτυξη και ΑΠΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε αιολικό πάρκο στον Καφηρέα Εύβοιας

Eurokinissi

Πρόκειται για αιολικό πάρκο που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 130.000 νοικοκυριών και θα μειώσει την καύση λιγνίτη στην χώρα μας κατά 450.000 τόνους ετησίως, περιορίζοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κυβερνητικές πηγές το χαρακτηρίζουν ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που δίνει νέα ώθηση στην στροφή της Ελλάδας στην πράσινη ανάπτυξη και παράλληλα στηρίζει την τοπική κοινωνία.

Στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για «πράσινη» ανάπτυξη και μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ταυτόχρονα όμως δεσμεύτηκε για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλα έργα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ολοκλήρωση του Καφηρέα χρειάστηκε 14 χρόνια. Αυτό που τόνισε ο Πρωθυπουργός είναι ότι πάντοτε χρειάζεται αδειοδοτική μέριμνα, αλλά χωρίς όμως την αχρείαστη γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το έργο συνάδει με τους τρεις κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής: Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια και περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η υπογραφή νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ έως το τέλος του έτους, ενώ προηγουμένως θα γίνει τροποποίηση του ισχύοντος για την αντιμετώπιση «των πολλών αγκυλώσεων» που υπάρχουν. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό,  η Κυβέρνηση θα στηρίξει συνδυαστικά έργα για την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, ενώ θα επιδιώξει και «γαλάζια» ανάπτυξη, καθώς και οι θάλασσές μας μπορούν να αξιοποιηθούν, πάντα με σεβασμό στη φυσική ομορφιά του τόπου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρά νησιά.

Ειδικά για το έργο στον Καφηρέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι συνιστά την έμπρακτη απόδειξη της «επενδυτικής άνοιξης» στην οποία εισέρχεται η χώρα.

Το κόστος της επένδυσης στον Καφηρέα, ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας κατά τη κατασκευή του πάρκου του, εκ των οποίων το 45% καλύφθηκε από την τοπική κοινωνία.

Η επένδυση θα υποστηρίζει την περιοχή ποικιλοτρόπως, καθώς το 3% των εσόδων που θα δίνεται στην τοπική κοινωνία θα αξιοποιηθεί για σειρά έργων που θα ενισχύσουν την χρήση γης, τις αλιευτικές υποδομές, τις σχολικές μονάδες, το οδικό δίκτυο και πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο των έργων κατασκευής αναδασώθηκαν ή φυτεύτηκαν σχεδόν 1.000 στρέμματα γης, διανοίχτηκαν νέοι αγροτικοί δρόμοι μήκους 60 χιλιόμετρων και βελτιώθηκαν παλιοί άξονες μήκους 50 χιλιομέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη και στην Ανεμογεννήτρια «5», την ώρα που γίνονταν οι τελευταίοι έλεγχοι για την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους. Σε μια συμβολική κίνηση φύτεψε μια βελανιδιά στον περιβάλλοντα χώρο. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τον Καστανόλογγο, ένα δάσος με υπεραιωνόβιες καστανιές στις πλαγιές της Όχης, η αναδάσωση του οποίου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της εταιρείας.