Χιλιάδες σκουλήκια «πέη» ξεβράστηκαν σε παραλία της Καλιφόρνια

Τα θαλάσσια σκουλήκια με το παράξενο σχήμα απλώθηκαν σε μήκος τριών χιλιομέτρων.
|
Τα σκουλήκια-«πέη» σε αγορά της Ν. Κορέας.
Τα σκουλήκια-«πέη» σε αγορά της Ν. Κορέας.
Arrlxx via Getty Images

Είναι γνωστά ως «ψάρια-πέη» (penis fish) αλλά δεν είναι ούτε ψάρια, ούτε πέη. Είναι θαλάσσια σκουλήκια σε σχήμα πέους, τα οποία κάλυψαν την παραλία Ντρέικς του Μαρίν Κάουντι της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το περιοδικό Bay Nature, αυτοί οι θαλάσσιοι οργανισμοί σε σχήμα φαλλού είναι μεν πολύ κοινοί στις δυτικές ακτές της βορείου Αμερικής, λίγοι δε γνωρίζουν την ύπαρξή τους, επειδή περνούν όλη τη ζωή τους κάτω από την άμμο, σε λαγούμια με σχήμα U. Μία πρόσφατη καταιγίδα στη βόρεια Καλιφόρνια προκάλεσε μεγάλα κύμματα, τα οποία απομάκρυναν μεγάλες ποσότητες άμμου από την παραλία, με αποτέλεσμα να εκτεθούν τα σκουλήκια στην επιφάνεια.

Το επιστημονικό όνομά τους είναι Urechis caupo (ο έμπορος με την ουρά οχιάς). Στις ΗΠΑ αποκαλούνται ψάρια-πέη και στη Νότιο Κορέα, όπου θεωρούνται λιχουδιές, «πέη σκύλου» (gaebul). Τρώγονται ωμά, αφού αφαιρεθούν τα εντόσθιά τους.

.
.
Kate Montana/iNaturalist Creative Commons

O Ντέιβιντ Φόρντ, ένας εκ των κατοίκων της περιοχής που αντίκρυσε το πρωτοφανές θέαμα ενώ έκανε βόλτα στην παραλία, ομολόγησε ότι δεν είχε ξαναδεί στην ζωή του τόσο παράξενα πλάσματα - και σε τόσο μεγάλη ποσότητα.

«Δεν είχα ιδέα για τί επρόκειτο - και συνεχιζόταν επί δύο μίλια» δήλωσε ο Φορντ. «Περπατούσα επί μισή ώρα και ήταν σκορπισμένα παντού...»

Η δε παραλία, σύμφωνα με τον Φόρντ, ήταν γεμάτη γλάρους, οι οποίοι είχαν σκάσει στο φαί - κυριολεκτικά.

«Δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι!» είπε χαρακτηριστικά ο Φορντ. «Το ένα τέταρτο των σκουληκιών φαίνονταν ακόμα ζωντανά. Τα υπόλοιπα ήταν νεκρά και βρωμούσαν...»

Μέχρι στιγμής, τα σκουλήκια-πέη παραμένουν στην παραλία Ντρέικ, κι όπως όλα δείχνουν, δεν θα πάνε πουθενά.