Ψηφιακά νομίσματα ώρα μηδέν: από τις ιστοσελίδες, στην ζωή μας

Ψηφιακά νομίσματα ώρα μηδέν: από τις ιστοσελίδες, στην ζωή μας
Chesnot via Getty Images

Τα ψηφιακά νομίσματα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος συγκριτικά με τα κλασσικά νομίσματα. 2018 χρόνια μακριά από τα πρώτα κοινώς-αποδεκτά σημάδια ύπαρξης, ο πλανήτης χορεύει στους ρυθμούς των ψηφιακών νομισμάτων (και εγώ αναρωτιέμαι γιατί άργησε τόσο).

Γιατί τόσος ντόρος;

Μα φυσικά, επειδή είναι lazy income και στην ποδιά του lazy income, σφάζονται παλικάρια. Οτιδήποτε αυτοματοποιεί την κερδοφορία, είναι πλήρως επιθυμητό και αποδεκτό, ακόμη και από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη.

Αρνητικές επιδράσεις

Όπως κάθε άλλο «big-thing», τα ψηφιακά νομίσματα έχουν και τα αρνητικά τους. Ένα από τα βασικά αρνητικά λοιπόν, είναι πως οι κάτοχοι του (ή οι δυνητικοί κάτοχοι του), χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο μη-ηθικές (καμία φορά και μη νόμιμες) μεθόδους, για την παραγωγή των νομισμάτων αυτών.

Ανήθικες μέθοδοι

Τι γίνεται όταν στο βωμό του mining, αποφασίζεται να ποδοπατηθεί κάθε ηθικός ενδοιασμός;

Με τον ερχομό του νέου έτους, προστέθηκαν μεταξύ άλλων αναφορών για mining, οι αναφορές σε επίπεδο διαφημίσεων. Μέχρι πρότινος, είχαμε αναφορές σε επίπεδο περιηγητή, με miners τα όποια «έτρεχαν» σε ιστοσελίδες. Το φαινόμενο αυτό υιοθετήθηκε από μεγάλα web services (π.χ. ThePirateBay, με την επίσημη αποδοχή των κατηγοριών) και μικρές ιστοσελίδες, αλλά δεν άργησε να καταπολεμηθεί σε επίπεδο προστασίας λογισμικού (από antimalware μέχρι browser extensions).

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, υπάρχουν επίσημα επιβεβαιωμένες αναφορές πρωτόγνωρου τύπου mining, οι οποίες αφορούν το «μεγάλο παιδί» της Google, την υπηρεσία YouTube. Η Google σιγουρά δεν είναι χαρούμενη για αυτό και πρόκειται να λάβει δραστικά μετρά σύντομα, καθώς επιβεβαιώθηκε πως το YouTube, σέρβιρε μερικά τρισεκατομμύρια προβολών διαφημίσεων, τα όποια χρησιμοποιούσαν τον επεξεργαστή των χρηστών για σκοπούς mining, μέσω της υπηρεσίας Coinhive.

Συγκεκριμένα, οι hackers ενσωμάτωσαν την υπηρεσία αυτή, σε καμπάνιες του Google DoubleClick που στόχευαν YouTube videos. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, προβολές βίντεο που συμπεριλάμβαναν διαφημίσεις, να χρησιμοποιούν την επεξεργαστική ισχύ της συσκευής του χρήστη, την ίδια ώρα που ο χρήστης παρακολουθούσε το βίντεο της επιλογής του.

Ρίσκο & προφυλάξεις

Το risk state των αποδεκτών του mining είναι υποκειμενικό και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βασίζεται στη αντίληψη και τις στάσεις του κάθε ανθρώπου, απέναντι σε θέματα όπως η πράσινη ενέργεια, η ηθική, η απόδοση επιδόσεων κ.α.

Απο πλευράς ιδιοτικότητας, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει βρεθεί τρόπος ώστε να χρησιμοποιηθεί το mining σαν ενδυάμεσος παράγοντας με απώτερο σκοπό την απόσπαση ευαίσθητων πληροφοριών της συσκευής. Από την άλλη πλευρά όμως, βρίσκω εντελώς ανήθικο το γεγονός πως κάποιος «αναγκάζει» την συσκευή μου να χρησιμοποιήσει παραπάνω πόρους από όσους εγώ της ζήτησα. Εξίσου ανήθικο, βρίσκω το να χρεώνομαι εγώ, το αντίστοιχο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή νομισμάτων κάποιου αλλού ιδιοκτήτη, όπως και από περιβαλλοντολογικής πλευράς, την άσκοπη χρήση ενέργειας (τουλάχιστον για εμένα).

Για να προφυλαχθούμε από δόλιες απόπειρες mining, πρέπει να αντιληφθούμε πλήρως, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το mining των ψηφιακών νομισμάτων.

Θεωρητικά, οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή έχει επεξεργαστική ισχύ και πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων μέσω της μεθόδου του mining. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν μέχρι τώρα βλέπαμε miners σε websites, τα επόμενα χρόνια θα δούμε και σε πράγματα τα οποία δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πως θα χρησιμοποιούνταν για αυτό το σκοπό.

Miners θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε οικιακές συσκευές όπως smart τηλεοράσεις, smart air conditions, αλλά και σε πράγματα που μέχρι πριν μερικά χρόνια, η πρόσβαση τους στο διαδίκτυο δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη (π.χ. το νέο μας αυτοκίνητο). Η μικρή επεξεργαστική ισχύ των συσκευών αυτών, συγκριτικά μεπανίσχυρους υπολογιστές, είναι ένα αρνητικό, ωστόσο η χρήση τους υπό την μορφή botnets και με δόλο, θα τις κάνει εξίσου χρήσιμες στον βωμό του mining για την παραγωγή ψηφιακών νομισμάτων.

Δημοφιλή