CULTURE
30/03/2020 18:33 EEST

#PublicEventsGoSocial: Συγγραφείς παρουσιάζουν τα βιβλία τους και απαντούν live στις ερωτήσεις του κοινού

Αύγουστος Κορτώ, Κώστας Κρομμύδας και μια διαδικτυακή γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Rawpixel Ltd via Getty Images
Coffee Beverage Connection Data Cafe Leisure Concept

Καθώς Μένουμε Σπίτι και η φυσική παρουσία είναι αδύνατη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Public συνεχίζει τις εκδηλώσεις του στο διαδίκτυο, με το #PublicEventsGoSocial. 

Δημιουργοί και συγγραφείς παρουσιάζουν σε ζωντανή μετάδοση τη δουλειά τους, έχοντας τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με το κοινό, που θα έχει τη δυνατότητα να σχολιάζει, να θέσει ερωτήσεις αλλά και να λάβει απαντήσεις.

Ήδη για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς, ενώ συνεχίζονται διαδικτυακά και οι συναντήσεις της λέσχης ανάγνωσης Public Book Society. Για την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου, το Public ετοιμάζει μια διαδικτυακή γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς αναγνώστες με διαδραστικά παιχνίδια, αφηγήσεις και μικρές παραστάσεις.

Αύγουστος Κορτώ, «Δέσποινα» (Εκδόσεις Πατάκη)

30/03 και ώρα 19:00 | @PublicFB

Ο συγγραφέας παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο του βιβλίο «Δέσποινα», και απαντά live στις ερωτήσεις του κοινού.

εκδόσεις Πατάκη

Κι αν η Παναγία ήταν Ελληνίδα μάνα;
Η Δέσποινα έχασε τον γιο της –τριάντα τριών χρονώ παλικάρι, από μιαν αποκοτιά, μια φτυσιά στα μούτρα της Χούντας– κι έχει γυρίσει την πλάτη στον θρύλο που ξεπήδησε απ’ τον χαμό του: τι να την κάνει τη λατρεία του κόσμου, τους οπαδούς και τους πιστούς, όταν το παιδί της είναι μες στο χώμα;
Κι έτσι επιστρέφει με τον νου στο μόνο καταφύγιο –στο παρελθόν– και ξαναζεί τα πάθη και τα λάθη της: το ακριτικό χωριό και τους γέρους γονείς της, το μωρό στα σπλάχνα της, με τον ανομολόγητο πατέρα, τον ξενιτεμό στην Αθήνα, στο αρχοντικό της Δεξαμενής. Από ψυχοκόρη αφέντρα και κυρά, γυναίκα του καλόκαρδου Σήφη, σύντροφος και στήριγμα στα μαύρα χρόνια της κατεχόμενης Κρήτης – μα πάνω απ’ όλα, μάνα του Χρήστου.
Αλλά όση αγάπη κι αν του έδινε, ο μοναχογιός της ήταν μια ζωή ατίθασος, άπιαστος σαν αγρίμι, άφοβος στον κίνδυνο κι αψήφιστα δοσμένος στη φιλία και στον έρωτα, λες και μπορούσε να πατήσει χάμω ως και τον θάνατο. Κι έτσι παρασύρθηκε, απ’ τον φανατισμό της κουστωδίας του και τα μάτια της Μάγδας, κι έφαγε το κεφάλι του.
Μα όλα αυτά τα χρόνια, τα μερόνυχτα της αγωνίας και της πίκρας, η Δέσποινα είχε μια κρυφή παρέα, ορατή μόνο στα μάτια της ψυχής της: την κόρη που δεν απόχτησε, την κόρη που θα μεγάλωνε στο πλευρό της και θα γινόταν απάγκιο κι αποκούμπι της. Μήπως κι η ίδια η Παναγιά δεν θα ’θελε ένα κοριτσάκι, για να γλυκαίνει η αντάρα που την πότιζε ο κανακάρης της, για να αλαφραίνει ο πόνος του φευγιού του;
Ώσπου μια μέρα, ένας χαμένος φίλος του Χρήστου –ο Γιαννάκης, αφοσιωμένος σαν μαθητής και γλυκός σαν παραγιός– έρχεται να ταράξει τη μοναξιά της Δέσποινας με τις αποκαλύψεις του, με την αλήθεια που λουφάζει στην πιο απίθανη κρυψώνα.

Κώστας Κρομμύδας, «Μια Νύχτα Ακόμη» (Εκδόσεις Διόπτρα) 

01/04 και ώρα 20:30 | @PublicFB

Ο συγγραφέας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στη σελίδα του Public στο Facebook.

εκδόσεις Διόπτρα

Υπάρχουν ταξίδια που ξεκινούν με μια βαλίτσα στο χέρι. Άλλα, έπειτα από έναν χωρισμό. Κάποια, όταν μια δουλειά σε αναγκάζει να φύγεις χωρίς να αφήσεις τίποτα πίσω σου…
Υπάρχουν ορισμένα που έμειναν χαραγμένα στην ψυχή μας επειδή μας πόνεσαν, επειδή μας ανάγκασαν να πληγώσουμε κι εμείς ανθρώπους που πιθανόν να αγαπούσαμε.
Αλλά υπάρχουν κι εκείνα που τα διαφεντεύει ένας παράφορος έρωτας, που μας κάνουν να ξεχνάμε πώς είναι να ζούμε αλλά και να νιώθουμε τον πόνο όταν αυτός είναι χωρίς ανταπόκριση…
Πολύ αργά θα καταλάβεις ότι τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά που δεν έκανες ποτέ. Που δεν τα τόλμησες, που δεν τα γεύτηκες.
Το δικό μου ξεκίνησε τη μέρα που μου ανακοίνωσαν ότι μου είχαν απομείνει μερικοί μήνες ζωής. Και ήταν το πιο όμορφο που έχω κάνει…

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

02/04 και ώρα 10:00-19:00 | @PublicFB

Μια διαδικτυακή γιορτή για μικρούς αναγνώστες και τους γονείς τους, με διαδραστικά παιχνίδια, μουσική, θέατρο. 

Westend61 via Getty Images