ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/10/2020 19:09 EEST | Updated 19/10/2020 19:11 EEST

Rapid test αντιγόνου πρότεινε η Ελλάδα για τα ταξίδια

Την πρόταση κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

HuffPost Greece

Οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει γρήγορα τεστ αντί για καραντίνα, προκειμένου να γίνουν πιο εύκολα τα ταξίδια.

Η Ελλάδα, κι αυτή κατέθεσε πρόταση, μέσω του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, προς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ώστε να καθιερωθούν τα λεγόμενα rapid test αντιγόνου, ώστε να διευκολυνθούν τα αεροπορικά ταξίδια.

Κατά τη διάρκεια της 6ης συνάντησης της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τον Τουρισμό, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ.), ο Χάρης Θεοχάρης ανέλυσε διεξοδικά τα πλεονεκτήματα των rapid test και το πώς η εφαρμογή τους θα συμβάλει καίρια στο να γίνουν οι αεροπορικές μετακινήσεις ευχερέστερες και πιο ασφαλείς για τους ταξιδιώτες.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, τόνισε ότι «τα τεστ αντιγόνου είναι ιδανικά για χρήση κατά τη διεξαγωγή των συνοριακών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί άμεσα εάν ένα άτομο είναι φορέας του Covid-19», τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη μέθοδος διάγνωσης, αν και χαμηλού κόστους, δίνει γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα γρήγορα τεστ αντιγόνου για Covid-19, θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς οριζόντιους (ανά χώρα ή γεωγραφικούς) περιορισμούς. Οι χώρες εισόδου θα διατηρούν το δικαίωμα περαιτέρω διασταυρούμενου ελέγχου με μοριακά τεστ, οποτεδήποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το μήνυμα «Κάνετε Τεστ στην αναχώρηση - Κάνετε Τεστ στην επιστροφή», θα εξαλείψει τα δυσάρεστα μέτρα για τους τουρίστες, όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους, δηλαδή τις οριζόντιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή ακόμα και την καραντίνα.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρωτοπορία τόσο της επιτυχούς αντιμετώπισης του κορονοϊού όσο και του ασφαλούς τουριστικού ανοίγματος. Μετά από την καινοτομία για τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα με το σύστημα εισόδου (EVA) και το οποίο παρουσιάζω σήμερα στον Π.Ο.Τ, η χώρα μας προχωρά με συγκεκριμένες προτάσεις ανοίγματος των συνόρων, με περισσότερη ευελιξία αλλά και με ασφάλεια. Η σημερινή κατάσταση, ενώ προσφέρει ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάκαμψη του τουρισμού, έχει οδηγηθεί σε ένα αντιπαραγωγικό κατακερματισμό κανόνων και απαγορεύσεων. Τώρα είναι η ώρα να ξεφύγουμε από τις σημερινές δυσκολίες. Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε ένα ασφαλέστερο και καλύτερο τουριστικό αύριο. Η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία αυτού του σχεδιασμού,» ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.