Ρωσία: Συνέλαβαν χορεύτρια του χορού της κοιλιάς για κατασκοπεία και εσχάτη προδοσία

Η 33 ετών χορεύτρια συνελήφθη λίγο πριν πετάξει για επαγγελματικούς λόγους από τη Μόσχα στην Ελβετία.
Nizzar Ben Chekroune / EyeEm via Getty Images

Η Κατερίνα «Κάτια» Ζαβαλίσινα κατηγορήθηκε για διαβίβαση κρατικών μυστικών σε παράγοντα «ξένης χώρας» που δεν προσδιορίστηκε.

Η 33 ετών χορεύτρια συνελήφθη λίγο πριν πετάξει για επαγγελματικούς λόγους από τη Μόσχα στην Ελβετία.

Η απόφοιτος πανεπιστημίου, κρατήθηκε ως ύποπτη κατάσκοπος στη ρωσική πρωτεύουσα από την FSB, την υπηρεσία αντικατασκοπείας της Ρωσίας, της οποίας υπήρξε κάποτε επικεφαλής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσημη πηγή δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Η FSB συνέλαβε την κάτοικο Μόσχας, Ρωσίδα πολίτη Ε.Σ. Ζαβαλίσινα. Είναι ύποπτη για εσχάτη προδοσία. Η ανακριτική ομάδα απαιτεί τη σύλληψή της».

Δεν είναι σαφές αν η υπόθεσή της συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τον τρέχοντα πόλεμο με την Ουκρανία ή αν κάποια δυτική χώρα συνδέεται με την υπόθεση. Αν καταδικαστεί, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Η γυναίκα είχε γνωστές διασυνδέσεις με την Ελβετία και είχε εγγραφεί ως επιχειρηματίας στον τομέα των «συμβούλων επιχειρήσεων και διοίκησης», αλλά διέκοψε τη δραστηριότητά της τον Απρίλιο.

Η Ζαβαλίσινα αποφασίστηκε να συλληφθεί σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο περιφερειακό δικαστήριο Λεφορτόφσκι της Μόσχας και θα κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι τις 13 Αυγούστου, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Οι αρχές υποπτεύονται πως η νέα γυναίκα λειτουργεί ως κατάσκοπος με ειδίκευση στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Είχε αποφοιτήσει από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 2011 και έχει ταξιδέψει στο παρελθόν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αφρική.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε: «Είναι ύποπτη βάσει του άρθρου 275 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας (για «Εσχάτη προδοσία »). «Η υπόθεσή της δεν έχει ακόμη εξεταστεί».

Η μητέρα της Λαρίσα, 58 ετών, δήλωσε ότι η Ζαβαλίσινα επρόκειτο να πετάξει για ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ελβετία. Την Κυριακή, έφερε τον σκύλο της για να τον προσέχει η μητέρα της, καθώς το σκυλάκι δεν επιτρεπόταν να πετάξει.

«Ο δικηγόρος της είπε ότι την παρακολουθούσαν επί δύο μήνες», δήλωσε η μητέρα της. «Δεν ξέρω τι συνέβη. Δούλευε με ξένους, αυτό είναι το μόνο που ξέρω. Όπως μου το περιέγραψε, όλες οι πληροφορίες που χρησιμοποιούσε ήταν δημόσιες. Δηλαδή, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κανένα πρόβλημα».

Η κα Καρίσα έχει μιλήσει με την κρατούμενη κόρη της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. «Μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε. Δεν ηρέμησα, αλλά είμαστε αρκετά δυνατοί άνθρωποι. δεν έκλαψε και δεν έκλαψα.»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των υποθέσεων με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας για πολίτες στη Ρωσία.

Πηγή: Mirror.co.uk

Δημοφιλή