Σαν σήμερα το ρεκόρ του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου που δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει κανένας πρωθυπουργός

Σαν σήμερα το ρεκόρ του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου που δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει κανένας πρωθυπουργός

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν γιος του αγωνιστή της Επανάστασης Σπυρίδωνα Γαλάνη Κουμουνδουράκη, της γνωστής επιφανούς οικογένειας της Μεσσηνιακής Μάνης. Γεννήθηκε το 1815 στον πύργο των Κουμουνδουράκηδων στην τοποθεσία Γαρμπελιά του χωριού Κάμπος Αβίας. Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1880, αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και δεν ήταν η πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, εξελέγη δέκα φορές πρωθυπουργός, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική πολιτική ιστορία. Αυτή ήταν η δέκατη. Εκτός από ρπωθυπουργός διετέλεσε και δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ως υπουργός χρίστηκε 18 φορές.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών για να πάρει μέρος στην Κρητική Επανάσταση το 1866. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του βασιλιά, ενώ το μεγαλύτερο επίτευγμά του θεωρείται η ειρηνική προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας το 1881.

Πέθανε το Φεβρουάριο του 1883 και τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Με απόφαση του Δήμου Αθηναίων, η πλατεία που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του, στην οδό Πειραιώς, πήρε το όνομά του. Εκεί βρίσκονται και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική παράδοση της οικογένειας Κουμουνδούρου συνεχίστηκε από τους δύο γιους του, Κωνσταντίνο και Σπυρίδωνα, οι οποίοι εξελέγησαν επανειλημμένα βουλευτές.

Δημοφιλή