Σχέδια της NASA για πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη

Ζητά προτάσεις από τη βιομηχανία.
peepo via Getty Images

Η NASA και η Battelle Energy Alliance, συμβασιούχος του Idaho National Laboratory του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ζητούν προτάσεις από την πυρηνική και την αεροδιαστημική βιομηχανία για την ανάπτυξη τεχνολογιών για ένα σύστημα FSP (fission surface power) για χρήση στη Σελήνη.

Οι προτάσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναμένονται ως τις 18 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ανθεκτικής, υψηλής ισχύος, ανεξάρτητης από τον Ήλιο πηγής ενέργειας για αποστολές της NASA στη Σελήνη μέχρι το τέλος τς δεκαετίας, καθώς και για άλλες, επακόλουθες αποστολές. Το παρόν αίτημα έχει ως στόχο τον αρχικό σχεδιασμό του συστήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Idaho National Laboratory, υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από πλευράς της βιομηχανίας. «Η άφθονη ενέργεια θα είναι κλειδί για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος» είπε ο Τζιμ Ρόιτερ, αναπληρωτής διοικητής για το Space Technology Mission Directorate της NASA στην Ουάσινγκτον, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. «Εκτιμώ πως τα συστήματα ενέργειας με σχάση για την επιφάνεια θα ωφελήσουν πολύ τα σχέδιά μας για αρχιτεκτονικές ενέργειας για τη Σελήνη και τον Άρη και θα ωθήσουν την καινοτομία για χρήση εδώ στη Γη».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, ο αντιδραστήρας πρέπει να μη ζυγίζει πάνω από 6 τόνους και να μπορεί να μεταφερθεί με πύραυλο. Θα συναρμολογηθεί στη Γη και θα εκτοξευτεί στη Σελήνη, όπου θα πρέπει να παρέχει 40 kw ενέργειας συνεχόμενα για 10 χρόνια.

Δημοφιλή