Σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής Ψυχιατρικής του Κολούμπια, αποκάλεσε μοντέλο «φρικιό της φύσης»

Tο σχόλιο του καθηγητή προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
David Crotty via Getty Images

Ο Δρ. Τζέφρι Λίμπερμαν, πρόεδρος του τμήματος ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το πανεπιστήμιο, μετά τις ρατσιστικές του δηλώσεις για το διάσημο μοντέλο Νουάκιμ Γκατγουέτς από το Σουδάν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λίμπερμαν έκανε ένα retweet μιας φωτογραφίας του μαύρου μοντέλου, γράφοντας: «Είτε πρόκειται για έργο τέχνης, είτε για φρικιό της φύσης, είναι ένα όμορφο θέαμα».

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν στο Twitter οι δηλώσεις του, ο Λίμπερμαν έστειλε ένα email προς τους καθηγητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου, προσπαθώντας να εξηγηθεί: «Έγραψα στο Twitter από τον προσωπικό μου λογαριασμό ένα μήνυμα που ήταν ρατσιστικό και σεξιστικό. Νιώθω βαθιά ντροπή και λυπάμαι πολύ» και πρόσθεσε:

«Μια συγγνώμη από εμένα στη μαύρη κοινότητα, στις γυναίκες και σε όλους εσάς δεν αρκεί. Έχω πληγώσει πολλούς και αρχίζω να καταλαβαίνω τη δουλειά που έχω μπροστά μου για να κάνω τις απαραίτητες προσωπικές αλλαγές και με την πάροδο του χρόνου να ανακτήσω την εμπιστοσύνη σας».

Ο Δρ Λίμπερμαν, ο οποίος ειδικεύεται στη σχιζοφρένεια και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ψυχιάτρους στη χώρα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα επίσης από τη θέση του ως επικεφαλής ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Αυτή η απόφαση είναι οριστική, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο Δρ Λίμπερμαν παραιτήθηκε επίσης από τον ρόλο του ως εκτελεστικός διευθυντής του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης το απόγευμα της Τρίτης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σχόλιο του καθηγητή προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να δηλώνουν εξοργισμένοι:

Aπό τη δική της πλευρά, η Νουάκιμ Γκατγουέτς προχώρησε σε μία σχετική δημοσίευση, αλλά δεν επικεντρώθηκε στη δήλωση του καθηγητή. Το διάσημο μοντέλο ανέβασε το σχόλιο του Λίμπερμαν, αλλά αναφέρθηκε στο χρώμα της:

«Ήρθε η ώρα να απαντήσω σε μία φήμη που κυκλοφορεί και πρωτοάκουσα το 2020 όταν μου μίλησε σχετικά ο μάνατζέρ μου. Παρόλο που το έχουμε αρνηθεί πολλές φορές, ο κόσμος συνεχίζει να πιστεύει ότι έχω βρεθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το άτομο με το πιο σκούρο χρώμα δέρματος στον κόσμο.

Το Ρεκόρ Γκίνες έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν μετράει τις αποχρώσεις των ανθρώπων μιας και δεν είναι δυνατό να γνωρίζει όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στον λογαριασμό μου στο Instagram, τον οποίο έχω χτίσει με πολύ κόπο. Μέσα από τη σελίδα μου μιλάω για την αυτοεκτίμηση, την αποδοχή του εαυτού μας το body positivity και φυσικά κάποιες συνεργασίες μου με εταιρείες. Δεν αγοράζω followers και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Λατρεύω το σκούρο δέρμα μου και το παρατσούκλι μου «Queen of Dark» (σ.σ Βασίλισσα του σκότους), αλλά ποτέ δεν είπα ότι έχω το πιο σκούρο δέρμα στη γη».

Ο λογαριασμός του Λίμπερμαν στο Twitter δεν ήταν πλέον διαθέσιμος από το απόγευμα της Τετάρτης ((23/2) και δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Πηγή: NYTimes

Δημοφιλή