Σε εξέλιξη η δύσκολη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της φάλαινας μπελούγκα από τον Σηκουάνα

Την σήκωσε γερανός αφού μπήκε σε προστατευτικό δίχτυ και σε πρώτη φάση μεταφέρθηκε σε μαούνα. Η κατάσταση της υγείας της είναι ανησυχητική.
Benoit Tessier via Reuters

Η λευκή φάλαινα που αποπροσανατολίστηκε και επί μια εβδομάδα ήταν εγκλωβισμένη στον Σηκουάνα βγήκε εντέλει τις πρώτες πρωινές ώρες από τα νερά του ποταμού στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν στη Βόρεια Γαλλλία.

Η εξέλιξη αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα σε μια ιδιαίτερα «ασυνήθιστη» επιχείρηση που διεξάγεται για να μεταφερθεί στη θάλασσα.

Γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι ώρες συνεχών προσπαθειών, το θαλάσσιο κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται «πολύ ανησυχητική», υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και μεταφέρθηκε σε μαούνα. Εκεί του προσέφεραν την απαραίτητη φροντίδα δέκα κτηνίατροι.

Η Μπελούγκα, μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό που ζει κανονικά σε παγωμένα νερά αναμενόταν να τοποθετηθεί σε φορτηγό ψυγείο για να μεταφερθεί στη θάλασσα, πάνω «σε άχυρο ή άλλο υλικό που θα είναι άνετο», διευκρίνισε η Ιζαμπέλ Ντορλιά-Πουζέ, γενική γραμματέας της νομαρχίας Ερ, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν.

Benoit Tessier via Reuters

Ειδικός χώρος με θαλασσινό νερό στο λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία) ετοιμάστηκε για την υποδοχή της φάλαινας, που θα μείνει εκεί τρεις ημέρες, ώστε να «οργανώσουμε την επιστροφή της στην ανοικτή θάλασσα και να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας της», είπε η ίδια.

Το κήτος, που εντοπίστηκε τη 2η Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.

Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, πέρα από το ότι είναι «ασυνήθιστη», ενέχει κινδύνους για την Μπελούγκα, ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες, σημείωσε η Ιζαμπέλ Μπρασέρ του ενυδρείου Marineland στην Αντίμπ. «Μπορεί να πεθάνει» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της «στο σημείο Β», στο Ουιστρεάμ, προειδοποίησε η ίδια ειδικός.

Benoit Tessier via Reuters

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ