ΔΙΕΘΝΕΣ
20/08/2019 12:40 EEST

Σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-2

Σχεδόν ένα μήνα μετά την εκτόξευσή του.

ASSOCIATED PRESS

Σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη βρέθηκε το ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-2, σχεδόν έναν μήνα μετά την εκτόξευσή του, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o ελιγμός για να τεθεί σε τροχιά το σκάφος ολοκληρώθηκε στις 09:02 (τοπική ώρα) την Τρίτη. Το Chandrayaan-2 είχε εκτοξευτεί από το διαστημοδρόμιο Σριχαρικότα στις 22 Ιουλίου, μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία που είχε οριστεί αρχικά, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η ινδική διαστημική υπηρεσία, ISRO, ελπίζει πως η, κόστους 145 εκατ. δολαρίων, αποστολή θα είναι η πρώτη που θα καταφέρει να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης. Η προσεδάφιση σχεδιάζεται να λάβει χώρα στις 6 ή 7 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη, Chandrayaan-1, είχε εκτοξευτεί το 2008, μα δεν έλαβε χώρα προσελήνωση. Ωστόσο, πραγματοποίησε την πρώτη και πιο λεπτομερή έρευνα για νερό στη Σελήνη μέσω ραντάρ.

Το Chandrayaan-2 θα προσπαθήσει να προσεληνωθεί κοντά στον σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο νότιο πόλο της Σελήνης. Η αποστολή θα επικεντρωθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού, αναζητώντας νερό και ορυκτά και κάνοντας, μεταξύ άλλων, σεισμικές μετρήσεις.

Η Ινδία χρησιμοποίησε τον πιο ισχυρό της πύραυλο, GSLV Mk-III στην αποστολή, Το βάρος του είναι 640 τόνοι και το ύψος του 44 μέτρα.

Sponsored Post