Συμφωνίες για ανοίγματα συνόρων στην κεντρική Ευρώπη

Κινήσεις από Γερμανία, Αυστρία και άλλες χώρες.
picture alliance via Getty Images

Τη σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών, «όταν το επιτρέψουν οι αριθμοί κρουσμάτων του κορονοϊού», συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), συμφωνώντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρων όλων.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος είχε και διμερή διαδικτυακή συνάντηση με τον τσέχο Πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, με τον οποίο συμφωνήθηκε η μείωση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στα γερμανοτσεχικά σύνορα, «στον βαθμό που επιτρέπει η εξέλιξη της πανδημίας».

Η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία σχεδιάζουν ένα συντονισμένο άνοιγμα των κοινών συνόρων τους στα μέσα Ιουνίου, δήλωσε επίσης στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έπειτα από βιντεοδιάσκεψη με τους ομολόγους του από την Τσεχία Τόμας Πέτριτσεκ και τη Σλοβακία Ιβάν Κόρτσοκ.

«Η απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων θα μπορούσε να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα οπότε θα καθοριστεί επίσης η συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα των συνόρων», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σημειώνοντας πως «προς το παρόν γίνονται εντατικές εργασίες για την επιστροφή στην πλήρη ελευθερία ταξιδιού με τους Τσέχους, τους Σλοβάκους και τους Ούγγρους γείτονες, όπως υπήρχε πριν από την πανδημία του κορονοϊού». Η Αυστρία έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής μόνο με τη Γερμανία, την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν να ανοίξουν πλήρως τα μεταξύ τους σύνορα από τα μέσα Ιουνίου.

Οι έλεγχοι στα σύνορα με την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία χαλάρωσαν μονομερώς το σαββατοκύριακο, αλλά οι περιορισμοί εισόδου παρέμειναν σε ισχύ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)