Σερβική αστυνομία: Ο 14χρονος μακελάρης είχε λίστα με τα παιδιά που ήθελε να «εξουδετερώσει»

«Είχε γράψει ακόμη και τα ονόματα παιδιών που ήθελε να σκοτώσει και είχε σχεδιάγραμμα με τις τάξεις τους», τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Βελιγραδίου
via Associated Press

Ένας έφηβος που άνοιξε πυρ την Τετάρτη σε δημοτικό σχολείο στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, είχε ένα σχεδιάγραμμα των αιθουσών διδασκαλίας και είχε γράψει έναν κατάλογο των ανθρώπων που σκόπευε να σκοτώσει σε μια σχολαστικά σχεδιασμένη επίθεση, δήλωσε η σερβική αστυνομία. Ο 14χρονος μαθητής σκότωσε οκτώ συμμαθητές του και έναν φύλακα του σχολείου πριν συλληφθεί το πρωί της Τετάρτης.

DJORDJE KOJADINOVIC via Reuters

Ο ανήλικος δράστης σκότωσε πρώτα έναν φύλακα στο σχολείο στο κεντρικό Βελιγράδι και στη συνέχεια τρεις μαθητές σε έναν διάδρομο, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της αστυνομίας Βέσελιν Μίλιτς. Στην συνέχεια μπήκε σε μια αίθουσα διδασκαλίας και άνοιξε ξανά πυρ, δήλωσε ο Μίλιτς.

Ο δράστης κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία όταν τελείωσε η επίθεση, αν και οι αρχές είχαν ήδη ειδοποιηθεί για τους πυροβολισμούς.

Ο πατέρας μιας μαθήτριας δήλωσε ότι ο δράστης μπήκε στην τάξη της κόρης του και πυροβόλησε εναντίον του δασκάλου της και στη συνέχεια εναντίον των συμμαθητών της, καθώς αυτοί έσκυβαν κάτω από τα θρανία τους. Οι περισσότεροι μαθητές κατάφεραν να διαφύγουν από μια πίσω πόρτα, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Η αστυνομία ταυτοποίησε τον δράστη ως τον Κόστα Κετσμάνοβιτς, έναν 13χρονο μαθητή του δημοτικού σχολείου “Vladislav Ribnikar”, του οποίου οι μαθητές συνήθως κυμαίνονται από 6 έως 15 ετών καθώς στην Σερβία το δημοτικό έχει οκτώ τάξεις.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Κετσμάνοβιτς χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του, το οποίο είχε νόμιμη άδεια. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς δήλωσε ότι το όπλο φυλασσόταν σε χρηματοκιβώτιο, αλλά ο έφηβος προφανώς γνώριζε τον κωδικό. Πρόσθεσε ότι ο πατέρας συνελήφθη επίσης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Βελιγραδίου, δήλωσε ότι ο 14χρονος είχε δύο όπλα και δύο βόμβες μολότοφ και είχε σχεδιάσει τα πάντα εκ των προτέρων. «Είχε γράψει ακόμη και ... ονόματα παιδιών που ήθελε να σκοτώσει και ένα σχεδιάγραμμα με τις τάξεις τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η αστυνομία έδειξε στους δημοσιογράφους ένα σκίτσο που είπαν ότι ο δράστης είχε σχεδιάσει για τις αίθουσες διδασκαλίας και ο Μίλιτς αποκάλυψε επίσης ότι είχε έτοιμο έναν κατάλογο με τα παιδιά που σκόπευε να ”εξουδετερώσει” στην επίθεση που σχεδίαζε σχολαστικά για ένα μήνα.

Εκτός από τους εννέα νεκρούς, έξι παιδιά και μία δασκάλα νοσηλεύονται επίσης στο νοσοκομείο, ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα καθώς η αστυνομία απομάκρυνε τον Κετσμάνοβιτς, το κεφάλι του οποίου ήταν καλυμμένο καθώς οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν σε ένα περιπολικό. Η αστυνομία απέκλεισε τα τετράγωνα γύρω από το σχολείο. Οι αρχές μετέφεραν αργότερα τις σορούς σε πλαστικές σακούλες σε ένα φορτηγό που περίμενε.

«Ηταν ένα ήσυχο παιδί με καλούς βαθμούς»

Η αστυνομία δήλωσε ότι έλαβε κλήση για τους πυροβολισμούς γύρω στις 8:40 π.μ. την πρώτη ημέρα που τα μαθήματα άρχισαν ξανά μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο για τις διακοπές της 1ης Μαΐου.

«Ήμουν σε θέση να ακούσω τους πυροβολισμούς. Ήταν ασταμάτητοι», δήλωσε μία μαθήτρια που βρισκόταν σε μάθημα γυμναστικής όταν ξέσπασαν πυροβολισμοί σε άλλο σημείο του κτιρίου. Η μητέρα της ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της λόγω της ηλικίας της. ”Δεν ήξερα τι συνέβαινε. Λάβαμε κάποια μηνύματα στο τηλέφωνο”.

Η μαθήτρια περιέγραψε τον δράστη ως έναν ”ήσυχο παιδί” που είχε καλούς βαθμούς.

″Δεν ήταν ιδιαίτερα ανοιχτός με όλους. Σίγουρα δεν περίμενα να συμβεί αυτό”, είπε.

DJORDJE KOJADINOVIC via Reuters

Ο Μίλαν Νεντέλκοβιτς, δήμαρχος της περιοχής Βράτσαρ του Βελιγραδίου όπου συνέβησαν οι πυροβολισμοί, δήλωσε ότι οι περισσότεροι μαθητές βγήκαν από μια πίσω πόρτα του σχολείου.

″Έχουμε κάμερες, αλλά πλέον αυτό είναι ένα μάθημα ότι χρειαζόμαστε και ανιχνευτές μετάλλων”, είπε. ”Είναι μια τεράστια τραγωδία να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Βελιγράδι. Μια τέτοια τραγωδία σε ένα δημοτικό σχολείο”.

Τέσσερις μαθητές και μία δάσκαλα, η Σίνισα Ντούσιτς, διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο οποίος δήλωσε ότι ένα παιδί που εγχειρίστηκε στο κεφάλι της και ο δάσκαλος βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η κόρη του ήταν στο μάθημα ιστορίας όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί, δήλωσε στην τηλεόραση N1 ότι έσπευσε στο σχολείο όταν άκουσε τι είχε συμβεί. Έλαβε ένα τηλεφώνημα από την κόρη του, η οποία είχε βγει από το κτίριο και ήταν σώα και αβλαβής.

″Αυτός (ο δράστης) πυροβόλησε πρώτα την δασκάλα και στη συνέχεια τα παιδιά που έσκυψαν κάτω από τα θρανία”, είπε ο κ. Μιλόσεβιτς.

Ο υπουργός Παιδείας Μπράνκο Ρούζιτς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από την Παρασκευή.

Δημοφιλή