Σύγχρονο Ποδόσφαιρο και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος - Συνωνυμίες

Σύγχρονο Ποδόσφαιρο και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος - Συνωνυμίες
Shaun Brooks via Getty Images

Όταν σου αρέσει η μπάλα (το ποδόσφαιρο) και η ιστορία, είναι πολύ πιθανό να δεις ονόματα κοινά. Ονόματα ανθρώπων (αλλά και ανθρώπινων κατασκευών) που έγραψαν ιστορία στα πεδία των μαχών (και όχι μόνο) και άλλους με το ίδιο επώνυμο οι οποίοι γράφουν ιστορία στο χορτάρι. Μερικές τέτοιες περιπτώσεις αναφέρονται παρακάτω.

Μια περίπτωση, με ελληνικό ενδιαφέρον, είναι ο Thomas Muller (παλιότερα υπήρχε και ο Gerd), ο επιθετικός της Bayern και της Εθνικής Γερμανίας. Το Muller είναι ένα κοινό επώνυμο στη Γερμανία. Ένας από τους δύο Γερμανούς στρατηγούς που εκτελέστηκαν στην Ελλάδα, μετά το τέλος του Β’ΠΠ, για εγκλήματα πολέμου, ήταν ο στρατηγός Friedrich-Wilhelm Muller. Ήταν υπεύθυνος για το θάνατο χιλιάδων αμάχων στην Κρήτη. Μάλιστα, εκείνος ήταν ο αρχικός στόχος της επιχείρησης που οδήγησε στην απαγωγή του στρατηγού Kreipe το 1944, από μια ομάδα υπό τους Stanley Moss και (μετέπειτα Sir) Patrick Leigh Fermor.

McArthur, James (Σκοτσέζος), Crystal Palace. Ο πιο γνωστός McArthur της ιστορίας ήταν ο Αμερικανός στρατηγός Douglas McArthur. Στην αρχή του πολέμου ήταν διοικητής στις Φιλιππίνες. Έφυγε από εκεί, λόγω της προέλασης των Ιαπωνικών δυνάμεων. Ανέλαβε διοικητής στο Μέτωπο του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού. Ηγήθηκε του λεγόμενου island hopping, όπου σιγά σιγά οι Αμερικανοί κατελάμβαναν ένα ένα τα νησιά του Ειρηνικού που κατείχαν οι Ιάπωνες. Μάλιστα είναι ένας από εκείνους ο οποίος δέχτηκε, την άνευ όρων, παράδοση της Ιαπωνίας επί του θωρηκτού USS Missouri, στις 2/9/1945.

Campbell, Joel (Κοσταρικανός), Frosinone. Πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού. Στο Β’ΠΠ ο υποστράτηγος Jock Campbell πολέμησε εναντίον του Rommel στη Βόρειο Αφρική. Τιμήθηκε με τον Σταυρό της Βικτωρίας, το ανώτερο παράσημο ανδρείας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τη δράση του στη μάχη του αεροδρομίου στο Sidi Rezegh.

Henderson, Jordan (Άγγλος), Liverpool. Ο αρχηγός της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού στο Νησί. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του πολέμου, γνωρίζουν για το αεροδρόμιο Henderson στο Γκουανταλκανάλ. Όταν οι Αμερικανοί πεζοναύτες έκαναν απόβαση στο νησί, κατέλαβαν το αεροδρόμιο που ετοίμαζαν οι Ιάπωνες. Του έδωσαν αυτό το όνομα αυτό προς τιμήν ενός αεροπόρου που σκοτώθηκε στη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ. Το αεροδρόμιο αυτό, έγινε το θέατρο σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Αμερικανούς πεζοναύτες που το υπερασπίζονταν και τους Ιάπωνες στρατιώτες που προσπαθούσαν να το καταλάβουν. Το ίδιο το αεροδρόμιο μάλιστα υπέστη σφοδρούς, νυχτερινούς βομβαρδισμούς από Ιαπωνικά θωρηκτά και βαρέα καταδρομικά.

Schindler, Christopher (Γερμανός), Huddersfield. Το 1993 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γύρισε μια από τις πιο σπουδαίες αντιπολεμικές ταινίες. Τη ”Λίστα του Σίντλερ”. Θέμα της, ένας Γερμανός βιομήχανος, ο Oscar Schindler, ο οποίος έσωσε εκατοντάδες Εβραίους στη διάρκεια του Β′ ΠΠ.

Walker, Kyle (Άγγλος), Manchester City. Ο ”διαβάτης” είναι ένα κοινό όνομα στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Στον Β’ΠΠ έδρασε ο πλοίαρχος Frederic Walker. Ήταν ο πιο ικανός διοικητής αγγλικών ανθυποβρυχιακών μονάδων στον Ατλαντικό. Οι μονάδες που διοικούσε βύθισαν αρκετά γερμανικά υποβρύχια. Ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει τη λήξη του πολέμου. Όχι λόγω πολεμικής ενέργειας. ”Έφυγε” από τη ζωή το 1944 από εγκεφαλικό, ενώ βρισκόταν σε άδεια.

Στην ίδια λίστα, θα μπορούσαν να ενταχθούν και δύο Άγγλοι παίχτες της Liverpool, με διπλά επώνυμα, όπου το ένα από αυτά έχει γράψει ιστορία.

Oxlade-Chamberlain, Alex (Άγγλος). Πρωθυπουργός της Αγγλίας, κατά την έναρξη του πολέμου, ήταν ο Nevil Chamberlain. Έμεινε στη θέση του μέχρι τα μέσα του 1940 όπου και παραιτήθηκε, υπό από την πίεση που προκλήθηκε ύστερα από την πτώση της Γαλλίας. Τη θέση του πήρε ο Winston Churchill ο οποίος οδήγησε τη Μεγάλη Βρετανία στη νίκη.

Alexander-Arnold, Trent (Άγγλος). Στον Β’ΠΠ έδρασε ο στρατάρχης Harold Alexander. Εκτός των άλλων ήταν διοικητής των δυνάμεων Μέσης Ανατολής, και προϊστάμενος του στρατηγού Montgomery στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν. Στο τέλος του πολέμου δέχθηκε, την παράδοση των Γερμανικών Δυνάμεων που βρίσκονταν στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία, ως διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του Θεάτρου Μεσογείου.

Εκτός από τους παραπάνω, υπάρχουν δύο ακόμα παίχτες της Premier League που τα ονόματα τους συνδέονται με την επίθεση των Ιαπώνων στον Περλ Χάρμπορ, στις 6 Δεκεμβρίου 1941. Για την ακρίβεια με δύο πλοία.

Ward, Joel (Άγγλος), Crystal Pallace. Τις πρώτες βολές, εκείνο το πρωινό, τις έριξε το αντιτορπιλικό USS Ward. Πριν ακόμα εκδηλωθεί η αεροπορική επίθεση, εντόπισε ένα ιαπωνικό υποβρύχιο-νάνο καθώς προσπαθούσε να μπει στο λιμάνι. Του επιτέθηκε και το βύθισε αύτανδρο. Ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού έστειλε αναφορά, η οποία όμως δεν αξιολογήθηκε σωστά κι έτσι ο αμερικανικός στόλος αιφνιδιάσθηκε.

Shaw, Luke (Άγγλος), Manchester United. Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες από την επίθεση, δείχνει την έκρηξη βόμβας επί του αντιτορπιλικού USS Shaw. Ήταν σε ξηρή δεξαμενή δίπλα από το θωρηκτό USS Pennsylvania, το οποίο και προφανώς ήταν ο πραγματικός στόχος του Ιάπωνα πιλότου. Παρά τη σφοδρότητα της έκρηξης το πλοίο τελικά επισκευάστηκε κι επανήλθε σε υπηρεσία.

Υστερόγραφο: Αφορμή για παρόν κείμενο ήταν η βύθιση της Έλλης το 1940. Το Ελληνικό Ελαφρύ Καταδρομικό Έλλη, βυθίσθηκε, στις 15 Αυγούστου 1940, σε περίοδο ειρήνης για την χώρα, από το ιταλικό υποβρύχιο Delfino. Το όνομα του κυβερνήτη, του υποβρυχίου αυτού, ήταν Aicardi. Εάν αφαιρέσει κανείς το πρώτο γράμμα, βγαίνει Icardi, το όνομα του αργεντινού αρχηγού και μεγάλου γκολτζή της Inter. Μάλιστα, πολλές φορές στις μεταδόσεις, το αναφέρουν ίδιο με το πρώτο.

Δημοφιλή