Σούπερ μάρκετ στη Γαλλία βάζουν ένδειξη «shrinkflation» σε προϊόντα που «μικραίνουν»

Ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα που έχουν μικρύνει τις συσκευασίες τους ή το περιεχόμενό τους χωρίς να κατεβάσουν την τιμή.
Sarah Meyssonnier via Reuters

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour στη Γαλλία τοποθέτησε αυτοκόλλητα στα ράφια των καταστημάτων της αυτή την εβδομάδα προειδοποιώντας τους αγοραστές για το περίφημο «shrinkflation» - από το shrink (συρρικνώνω) και inflation (πληθωρισμός) - όπου το περιεχόμενο των συσκευασιών γίνεται μικρότερο αλλά οι τιμές όχι.

Οι αγοραστές, με αυτό τον τρόπο, ενημερώνονται εάν τα μπουκάλια είναι μικρότερα ή το περιεχόμενο της συσκευασίας ελαφρύτερο και ότι θα τα πληρώσουν στην ίδια τιμή με την προηγούμενη (μεγαλύτερη) ποσότητα.

Η Carrefour είπε ότι θέλει έτσι να ασκήσει πίεση στις εταιρείες που φτιάχνουν τα προϊόντα για να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλά.

SARAH MEYSSONNIER via Reuters

«Προφανώς, ο στόχος του στιγματισμού αυτών των προϊόντων είναι να μπορούμε να πούμε στους κατασκευαστές να επανεξετάσουν την τιμολογιακή τους πολιτική», εξήγησε ο Στέφεν Μπομπάις, διευθυντής επικοινωνίας πελατών στην Carrefour.

Η Carrefour εντόπισε τουλάχιστον 26 προϊόντα που έχουν συρρικνωθεί, χωρίς έχουν μειώσει τιμές, τα οποία ανήκαν σε κολοσσούς τροφίμων. Για παράδειγμα φόρμουλα γάλακτος για βρέφη πολύ γνωστής εταιρείας είχε μειώσει το μέγεθος συσκευασίας των 900 γρ. σε 830 γρ.

Ένα μπουκάλι κρύο τσάι με γεύση ροδάκινο χωρίς ζάχαρη, εξίσου γνωστής εταιρείεας, συρρικνώθηκε στα 1,25 λίτρα από 1,5 λίτρο, σύμφνωμα με το σούπερ μάρκετ.

Η Carrefour, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, επισημαίνει τα εν λόγω προϊόντα με ειδικά ταμπελάκια στα ράφια που γράφουν: «Αυτό το προϊόν έχει ρίξει τον όγκο/βάρος του ενώ η πραγματική τιμή που χρεώνει ο προμηθευτής αυξάνεται».

Οι Γάλλοι έμποροι λιανικής και οι παρασκευαστές τροφίμων έχουν δεχθεί πιέσεις να μειώσουν τις τιμές, καθώς οι αγοραστές παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια.

Τον Ιούνιο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κάλεσε 75 εμπόρους λιανικής και ομάδες καταναλωτών σε μια συνάντηση σχετικά με τις τιμές και κατηγόρησε τους κατασκευαστές ότι συμμορφώνονται με τις επιταγές του πληθωρισμού.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή