Να μην αγοράσουμε αντικουνουπικό σπρέι προτού ελέγξουμε ότι περιλαμβάνει αυτά τα 4 συσταστικά

Και 3 υπερπολύτιμα επιπλέον tips για να κρατήσουμε μακριά τους φτερωτούς άσπονδους εχθρούς.
SimpleImages via Getty Images

κουνούπια είναι ακριβώς σαν τους συγγενείς μας: Ενοχλητικά, αλλά μας ενώνει το ίδιο αίμα. Και πέρα από τα αστεία, η εποχή τους έφτασε. Και αυτό, μόνο γέλιο δεν μας προκαλεί.

Όταν μας τσιμπά ένα κουνούπι, στην ουσία τρυπάει το δέρμα μας, χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα, με το οποίο απορροφά αίμα. Και καθώς τρέφεται από το αίμα μας, εγχέει το σάλιο του στον οργανισμό μας, προκαλώντας αντιδράσεις όπως το χαρακτηριστικό κοκκινωπό εξόγκωμα και η συνακόλουθη φαγούρα.

Αλλά αυτή, είναι η καλύτερη πιθανή εκδοχή, αφού τα παράσιτα μπορούν επίσης να μεταδώσουν ασθένειες όπως η ελονοσία. Για τον λόγο αυτό, έχει σημασία να λάβουμε μέτρα όπως ένα καλό απωθητικό σπρέι.

Όμως αλήθεια, τι περιλαμβάνει ένα «καλό» αντικουνουπικό σπρέι;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν ότι για προστασία που διαρκεί ώρες, θα πρέπει να αναζητάμε προϊόντα με τα ακόλουθα ενεργά συστατικά:

  • DEET

Το DEET είναι το κοινό όνομα για τον φθαλικό διμεθυλεστέρα. Πρόκειται για μια οργανική ένωση που χρησιμοποιείται ως εξαιρετικά αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό από τότε που αναπτύχθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ, το 1946, καθώς παρεμβαίνει στους νευρώνες και τους υποδοχείς που βρίσκονται στις κεραίες και τα στοματικά μέρη του κουνουπιού.

  • IR3535

Το IR3535 ή αλλιώς βουτυλακετυλαμινοπροπιονικός αιθυλεστέρας, είναι ένα από τα πιο κοινά ενεργά συστατικά στα εντομοαπωθητικά. Είναι ένα άχρωμο και σχεδόν άοσμο λάδι, που προορίζεται για την εφαρμογή στο δέρμα ανθρώπων και ζώων.

Υπόσχεται ευρεία αποτελεσματικότητα κατά των διαφόρων εντόμων, όπως τα κουνούπια, τα τσιμπούρια, οι σκνίπες και άλλα έντομα. Σε σύγκριση με άλλες εντομοαπωθητικές ουσίες, το IR3535 είναι ασφαλές για χρήση ακόμη και σε βρέφη, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

  • Πικαριδίνη

Η Πικαριδίνη είναι μια χημική ένωση της οικογένειας των πιπεριδινών, που απωθεί και αποτρέπει τα έντομα. Όταν εφαρμόζεται σωστά, η Πικαριδίνη σχηματίζει ένα φράγμα ατμών στην επιφάνεια του δέρματος, που αποτρέπει τα κουνούπια από το να «προσγειωθούν» στην επιδερμίδα μας.

  • Έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τον ευκάλυπτο. Τώρα μαθαίνουμε και τον ευκάλυπτο λεμόνι, μια ποικιλία του γνωστού ψηλού δέντρου, με εξίσου υπέροχο άρωμα, το οποίο θυμίζει μάλλον περισσότερο λεμόνι, αλλά στην πιο γλυκιά του εκδοχή. Ήδη από τη δεκαετία του 1940 χρησιμοποιούσαμε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού, στην αρωματοποιία αλλά και στην παρασκευή εντομοαπωθητικών προϊόντων, καθώς είναι ιδιαίτερα γνωστό για αυτές του τις ιδιότητες. Όμως θέλει προσοχή, καθώς το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

Ποια άλλα βήματα μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών;

1. Τα καλοκαίρια, ιδίως σε μέρη με πολλά κουνούπια, καλύτερα να φοράμε λινά μακριμάνικα τοπ και μακριά παντελόνια.

2. Αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω το σούρουπο και την αυγή, όταν ορισμένοι τύποι κουνουπιών τείνουν να είναι πιο δραστήριοι.

3. Φροντίζουμε να απαλλαγούμε από το στάσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένων των κουβάδων με νερό ή των παιδικών πισινών.

Πώς δοκιμάζονται τα εντομοαπωθητικά

Για να δοκιμάσουν αυτά τα είδη προϊόντων, οι ερευνητές επικαλύπτουν το εσωτερικό ενός μπουκαλιού με μια δεδομένη δόση του υγρού και μετά, βάζουν ένα σύνολο κουνούπια στο μπουκάλι. Έπειτα, παρατηρούν ποιο ποσοστό των ζωυφίων πεθαίνουν μέσα σε δύο ώρες.

Το τεστ χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, καθώς θεωρείται απλούστερο και λιγότερο δαπανηρό από ορισμένες πιο περίπλοκες εναλλακτικές λύσεις.

(Mε πληροφορίες από Associated Press).