Σπάνια πάθηση μεταξύ των παρενεργειών που συνδέεται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εγκάρσια μυελίτιδα.
via Associated Press

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θέτει εκ νέου στο μικροσκόπιό του τα εμβόλια για τον κορονοϊό που κατασκευάζονται από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, λέγοντας ότι υπάρχει «εύλογη πιθανότητα» να έχουν προκαλέσει φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης σε σπάνιες περιπτώσεις.

Μετά από τρεις ημέρες συναντήσεων και συζητήσεων, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για την Εκτίμηση Κινδύνου (PRAC) δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να συμπεριλάβει μια προειδοποίηση για «πολύ σπάνιες περιπτώσεις εγκάρσιας μυελίτιδας (TM) που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό» με τα εμβόλια Vaxzevria (AsraZeneca) και Janssen (Johnson & Johnson). Προσθέτει, επίσης, ότι η εν λόγω πάθηση αποτελεί «ανεπιθύμητη παρενέργεια άγνωστης συχνότητας» στο προφίλ του εμβολίου.

Ο EMA περιγράφει την ΤΜ ως μια σπάνια νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από «φλεγμονή της μίας ή και των δύο πλευρών του νωτιαίου μυελού», η οποία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, πόνο – ή απώλεια αίσθησης πόνου – και προβλήματα με το έντερο και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Η σύσταση έρχεται αφού η PRAC εξέτασε τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα αναφερόμενα κρούσματα παγκοσμίως και την επιστημονική βιβλιογραφία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «μια αιτιολογική σχέση μεταξύ αυτών των δύο εμβολίων και της εγκάρσιας μυελίτιδας είναι τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα». Ωστόσο, είπε ότι «το προφίλ οφέλους-κινδύνου και των δύο εμβολίων παραμένει αμετάβλητο».

Η προειδοποίηση αποσκοπεί στην «ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και των ανθρώπων που λαμβάνουν τα εμβόλια». Οι γιατροί έχουν ειδοποιηθεί να είναι σε εγρήγορση για ενδείξεις και συμπτώματα ΤΜ, ενώ οι λήπτες καλούνται να «αναζητούν άμεση ιατρική βοήθεια» εάν εμφανίσουν τέτοιου είδους συμπτώματα.

Τον περασμένο μήνα, ο EMA ενέκρινε το αναμνηστικό εμβόλιο Janssen για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που θα χορηγείται τουλάχιστον δύο μήνες μετά τους προηγούμενους εμβολιασμούς.

Η PRAC αναθεώρησε επίσης τις πληροφορίες για το Vaxzevria της AstraZeneca, διευκρινίζοντας ότι έχουν καταγραφεί πολύ λιγότερες περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS) – πήξη αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων – μετά τη δεύτερη δόση του εμβόλου, σε σύγκριση με την πρώτη.

Η χρήση του εμβολίου του AstraZeneca, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει ήδη περιοριστεί λόγω της «εξαιρετικά σπάνιας» παρενέργειας, την οποία οι στατιστικές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου το περασμένο καλοκαίρι υπολόγισαν σε περίπου 14,9 ανά εκατομμύριο δόσεις του εμβόλου.

(με πληροφορίες από RT)

Δημοφιλή